Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: Amnistia llança campanya per a la protecció dels qui fugen de la crisi de drets humans

Veneçuela
Familiar d'Alixon Pisani, Veneçuela, febrer de 2019 © Amnistia Internacional

Els països d'Amèrica Llatina i el Carib no han de posar barreres que impedeixin l'entrada a les persones que fugen de la crisi de drets humans a Veneçuela, ni tornar a ningú a aquest país a causa del risc que corren de patir violacions dels seus drets humans en tornar, ha afirmat Amnistia Internacional avui en llançar la campanya Bienvenida Venezuela.

"En denunciar la gravíssima crisi que assota Veneçuela, els Estats de la nostra regió han de ser coherents amb les seves paraules i garantir la protecció de les persones que fugen del país. La campanya Bienvenida Venezuela és la nostra forma de reconèixer la gravetat de les violacions de drets humans que ocorren diàriament a Veneçuela i de reiterar el nostre compromís amb les víctimes, tant dins com fora del país", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Els veneçolans necessiten protecció internacional. En cap cas han de ser retornades a Veneçuela

Erika Guevara Rosas, Amnistia Internacional

"Les persones veneçolanes necessiten protecció internacional. Han de poder sol·licitar la condició de refugiat o altres mecanismes alternatius per quedar-se de forma regular sense restriccions i sense demores, i han de tenir accés a serveis de salut, educació, treball i altres serveis públics sense discriminació. En cap cas han de ser retornades a Veneçuela".

La crisi de drets humans a Veneçuela segueix augmentant i aprofundint-se, afectant els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de milions de persones. Segons l'ONU, 3,7 milions de persones han sortit de Veneçuela en els últims anys i almenys 7 milions de persones necessiten assistència humanitària dins del país.

Amb el llançament de Bienvenida Venezuela, Amnistia Internacional destaca que la crisi requereix mesures immediates que abordin les necessitats més urgents de les persones a Veneçuela. Qualsevol solució o mesura per abordar la crisi ha de ser consistent amb les obligacions internacionals de respectar i protegir els drets humans i mantenir sempre a les víctimes al centre de les discussions.

Els líders d'altres països a la regió han de donar suport als esforços per garantir l'accés a la justícia i la rendició de comptes per la crisi de drets humans, i reconèixer el dret de les persones que fugen de Veneçuela a la recerca de protecció internacional.

Els Estats tenen l'obligació de protegir els drets humans buscant solucions sota el principi de responsabilitat compartida, reflectit en el Procés de Quito i el seu Pla d'Acció, així com el Pla Regional de Resposta de Refugiats i Migrants (RMRP) per a Refugiats i Migrants de Veneçuela proposat per la plataforma interinstitucional coordinada per l'ACNUR i l'Organització Internacional per a les Migracions (IOM).