Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Unió Europea: els líders europeus han de frenar enèrgicament les lleis xenòfobes d'Hongria


Després de l'obertura per la Comissió Europea d'un nou procediment d'infracció contra Hongria per vulneracions de la legislació de la UE i davant la imminent votació al Parlament de noves lleis repressives, Iverna McGowan, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, ha declarat

"Els intents d'Hongria de prohibir la feina, legítima i vital, de les persones i organitzacions de la societat civil que treballen per protegir els drets de les persones migrants i sol·licitants d'asil són inacceptables".

"En qüestionar un paquet legislatiu que infringia de forma flagrant la legislació de la UE sobre drets humans, la Comissió Europea ha transmès el missatge clar i inequívoc que no es toleraran les polítiques xenòfobes d'Hongria".

"Els líders europeus que en gran mesura han guardat silenci davant la repressió dels drets humans a Hongria han de seguir l'exemple de la Comissió i demanar la retirada d'aquestes lleis".

"Amb les noves restriccions a la llibertat d'expressió i de reunió l'adopció de la qual pel Parlament hongarès està prevista per demà, és més important que mai qüestionar ne alt i clar el govern hongarès".

Informació general

El nou procediment d'infracció de la Comissió Europea es refereix a un paquet de mesures xenòfobes que van entrar en vigor a Hongria l'1 de juliol de 2018.

En virtut d'aquestes lleis, les persones que ajudin a sol·licitants d'asil i migrants, professionals de l'advocacia i organitzacions internacionals i no governamentals (ONG) inclosos, poden veure restringit el seu accés a les zones de tramitació d'asil i ser fins i tot sotmeses a actuacions penals si presenten sol·licituds infructuoses.

Les mesures impossibiliten que sol·licitin asil les persones que hagin passat per un altre país abans d'arribar a Hongria.

La Comissió Europea ha declarat avui que aquestes mesures violen la Directiva sobre Procediments d'Asil, la Directiva sobre Condicions d'Acolliment i la Directiva de Reconeixement, de la Unió, així com el dret d'asil. També va assenyalar discrepàncies amb les disposicions de la UE sobre llibertat de circulació dels ciutadans i ciutadanes de la Unió i els seus familiars.

Les polítiques i pràctiques d'Hongria sobre persones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants causen un patiment humà innecessari, alhora que el govern tracta cada vegada més de silenciar les veus crítiques.

Demà està previst que el Parlament hongarès adopti un seguit de reformes legislatives de caràcter repressiu, com la introducció d'un impost especial que podria privar a les ONG que es consideri que "donen suport a la migració" del 25% del seu finançament.

Una altra reforma limita la llibertat d'expressió en declarar que les activitats privades o de tipus familiar queden excloses de l'àmbit dels afers públics.

El govern introduirà també una nova llei que permet a la policia prohibir reunions pacífiques amb antelació basant-se en motius imprecisos.