Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Una anàlisi global d'Amnistia revela que més de 7.000 professionals de la salut han mort a causa de la COVID-19

Foto: Luis Alvarenga / Getty Images

Segons una nova anàlisi d'Amnistia Internacional, al món han mort almenys 7.000 professionals de la salut després de contreure la COVID-19. Només a Mèxic hi ha almenys 1.320 defuncions confirmades: la xifra més alta per a un sol país.

Amnistia Internacional ha registrat també un nombre elevat de morts de personal sanitari als Estats Units (1.077) i el Brasil (634), on les taxes d'infecció i mort han estat altes durant tota la pandèmia, així com xifres alarmants a Sud-àfrica (240) i l'Índia (573), on les taxes d'infecció s'han disparat en els últims mesos.

"La mort de més de set mil persones mentre tractaven de salvar altres persones és una crisi de proporcions enormes. Cada professional sanitari té dret a unes condicions de treball segures i és un escàndol que tants i tantes estiguin sacrificant la seva vida", va declarar Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional.

A molts mesos des que va començar la pandèmia, el nombre de morts entre el personal sanitari segueix sent espantós en països com Mèxic, el Brasil i els Estats Units, al mateix temps que la ràpida propagació de la infecció a Sud-àfrica i l'Índia mostra la necessitat que tots els Estats prenguin mesures.

"Ha d'haver-hi una cooperació global a fi de garantir que es facilita a tot el personal sanitari equips de protecció adequats perquè puguin continuar fent la seva tasca vital sense arriscar la seva pròpia vida".

En un informe del 13 de juliol, Amnistia Internacional concloïa que més de 3.000 professionals sanitaris havien mort després de contreure la COVID-19. Les xifres més recents es deuen a l'augment de la taxa de COVID-19 a diversos països, així com a la disponibilitat de noves fonts de dades. Els països amb les xifres estimades més altes de personal sanitari que ha mort a causa de la COVID-19 són Mèxic (1.320), Estats Units (1.077), Regne Unit (649), Brasil (634), Rússia (631), Índia (573), Sud-àfrica (240), Itàlia (188), Perú (183), Iran (164) i Egipte (159).

Les xifres de cada país no sempre són comparables directament a causa de l'ús de mètodes diferents per recopilar dades i a la definició de personal sanitari que s'empra a cada país. És probable que aquestes xifres siguin significativament inferiors a les reals a causa que en molts dels països inclosos en l'anàlisi la informació és insuficient.

Sud-àfrica en vaga
Les noves xifres d'Amnistia Internacional arriben enmig d'una acció col·lectiva generalitzada a Sud-àfrica. Avui està previst que el Sindicat Nacional de Professionals de l'Educació, la Salut i Aliats (Nehawu) protesti davant del Parlament; aquesta organització planeja la realització d'una vaga nacional el 10 de setembre si no se satisfan les seves demandes.

Fins ara, el govern no ha satisfet les demandes dels treballadors i treballadores, que inclouen la provisió adequada d'equips de protecció individual (EPI), la participació activa de treballadors i treballadores en els Comitès de Salut i Seguretat dels centres de treball, suport psicosocial, transport i un suplement per perillositat per als qui treballen en primera línia.

A principis d'agost, se sabia que almenys 240 professionals sanitaris havien mort a Sud-àfrica després de contreure la COVID-19. Sud-àfrica ha experimentat un increment de morts relacionats amb la COVID-19 des de juliol i actualment hi ha més de mig milió de casos confirmats en tot el país.

Increment a l'Índia
L'Índia ha tingut un increment de casos de COVID-19 en els últims mesos, i actualment hi ha més de 3.690.000 casos confirmats al país i més de 65.000 morts. Segons les xifres del Ministeri de Salut publicades en els mitjans de comunicació la setmana passada, més de 87.000 professionals sanitaris s'han infectat i 573 han mort. Més de la meitat de les morts de professionals sanitaris (292) es van produir a l'estat de Maharashtra.

El personal sanitari de l'Índia ha estat expressant preocupació per la seguretat. A l'agost, centenars de milers de treballadors i treballadores de salut comunitària (pertanyents a ASHA) van fer vaga per exigir EPI adequats, un salari millor i unes condicions de treball justes i favorables.

Mèxic: 1.320 morts
El nombre d'infeccions de COVID-19 ha superat recentment els set milions a l'Amèrica Llatina, i Amnistia Internacional va registrar xifres especialment altes de morts de personal sanitari a Mèxic (1.320), el Brasil (634) i el Perú (183).

A Mèxic, la xifra oficial de morts de professionals sanitaris és colpidora: 1.320. A 25 d'agost, la Secretaria de Salut de Mèxic va confirmar 97.632 casos de COVID-19 entre el personal sanitari.

Segons algunes fonts, a Mèxic, el personal de neteja dels hospitals és especialment vulnerable a la infecció. Molts netejadors i netejadores de centres sanitaris de Mèxic estan subcontractats, la qual cosa significa que tenen menys protecció. Al maig, Amnistia Internacional va documentar el cas d'Alejandro, de 70 anys, que treballa com a netejador en un hospital públic de Ciutat de Mèxic. Alejandro va explicar a Amnistia Internacional que, a causa del seu perfil de risc, havia demanat ser reassignat a netejar en àrees administratives i que el seu ocupador havia accedit, però havia reduït els seus ingressos al voltant del 16%.

Amnistia Internacional va subratllar el fet que el govern mexicà manté un registre detallat de morts de personal sanitari, amb dades desglossades per edat, gènere i professió. Aquesta transparència és essencial i tots els països haurien d'oferir aquest tipus de dades; també podria explicar les inquietants xifres de Mèxic en comparació d'altres països.

Absència d'EPI i de protocols clars al Brasil
Al Brasil, almenys 634 professionals de la salut han mort a causa de la COVID-19. Segons l'Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO), el personal sanitari ha denunciat la falta d'EPI, l'absència de protocols clars per tractar les infeccions, la inexistència de recolzo en salut mental, una protecció social mínima per a les seves famílies i uns contractes precaris per a les persones contractades d'urgència.

"Demanem a tots els governs que prenguin mesures urgents per protegir la vida dels treballadors i treballadores de la salut. A més d'augmentar el subministrament d'equips de protecció, han d'escoltar als i les professionals que denuncien les seves condicions de treball i respectar el seu dret a organitzar-se", va concloure Steve Cockburn.

"Durant la pandèmia, els governs han qualificat al personal sanitari d'herois i heroïnes, però això no té de sentit quan tants treballadors i treballadores moren a causa de la manca de protecció bàsica".

Metodologia
Amnistia Internacional treballa amb una persona experta en dades i revisa periòdicament i reuneix dades sobre morts de treballadors i treballadores de la salut procedents de múltiples fonts, com ara pàgines en record, xifres oficials, llistes recopilades per associacions mèdiques nacionals, i llistes i obituaris publicats en mitjans de comunicació de tot el món. Totes les fonts i la informació estan disponibles en aquest mapa interactiu en línia.