Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

UE: Catherine Ashton ha de visitar la Franja de Gaza

  • Reunió informal de ministres d'Afers Exteriors de la UE

Brussel·les.- Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea (UE) i la seva Alta Representant per Afers Exteriors i Política de Seguretat han d'insistir en el seu dret a visitar la Franja de Gaza, segons afirmen 17 organitzacions europees de drets humans i de desenvolupament la vigília de la reunió informal (Gymnich) dels ministres d'Afers Exteriors de la UE, que se celebrarà a Còrdova els dies 5 i 6 de març.

Aquestes organitzacions demanen als ministres d'Exteriors que adoptin una ferma postura conjunta de no acceptar la recent pràctica d'Israel de negar l'entrada a Gaza de representants estrangers d'alt nivell, i que facin que Gaza formi part de tota visita a Israel i els Territoris Ocupats. En concret, demanen que l'Alta Representant, Catherine Ashton, visiti Gaza en el seu primer viatge a Orient Mitjà a mitjans de març, perquè pugui veure per si mateixa el devastador impacte que els dos anys i mig de bloqueig estan tenint sobre la població civil de la Franja de Gaza.

Durant la reunió informal, els ministres d'Afers Exteriors de la UE parlaran sobre el procés de pau a Orient Mitjà i de la continuïtat del bloqueig un any després de l'ofensiva militar d'Israel sobre Gaza. Habitatges, negocis, centres d'ensenyament, hospitals i infraestructures civils essencials per al proveïment d'aigua o d'electricitat segueixen destrossats, perquè Israel impedeix l'entrada a Gaza de materials de construcció, afirmen les entitats.

El grup d'organitzacions expressa la seva satisfacció per la declaració realitzada per la UE el passat desembre “a favor d'una obertura immediata, sostinguda i incondicional dels passos fronterers” a Gaza, però assenyala que la UE ha de posar en pràctica aquesta declaració exercint un ferm lideratge internacional que garanteixi la fi del bloqueig. La UE també ha de confirmar que la millora de les seves relacions amb Israel queda a l'espera fins que s'observin avenços tangibles en el respecte dels drets humans i del dret internacional per part israeliana, inclosa la seva actuació pel que fa al bloqueig de Gaza.

“Sembla que Israel desitja que el món deixi de veure el que succeeix a Gaza. L'Alta Representant Catherine Ashton i els ministres de la UE han d'anar a veure les dificultats que travessa la gent del carrer de Gaza, que és la més afectada pel bloqueig i no pot marxar. La UE no pot acceptar la prohibició d'Israel que els seus alts representants visitin Gaza per veure com s'utilitzen els milions d'euros dels contribuents europeus en projectes vitals d'ajuda humanitària per a la zona”, ha dit Janet Symes, directora per a la Regió d'Orient Mitjà de Christian Aid.

“És hora que la UE exigeixi que els drets humans i el dret internacional juguin un paper fonamental en el procés de pau d'Orient Mitjà. El bloqueig és un càstig col·lectiu per a tota la població civil, que afecta desproporcionadament els més vulnerables, com són els infants”, ha dit Nicolas Beger, director de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant la UE.

Nota per als periodistes
  1. Aquest comunicat està subscrit per un total de 17 organitzacions: Amnistia Internacional, Broederlijk Delen, CAFOD, Comitè Catòlic contra la Gana i pel Desenvolupament - Terra Solidària, Christian Aid, Cordaid, Diakonia, Defensa de Nenes i Nens Internacional, Xarxa Euromediterrània de Drets Humans, Federació Internacional de Drets Humans, Organització Intereclesiàstica per a la Cooperació al Desenvolupament, IKV Pax Christi Països Baixos, Ajuda Mèdica per als Palestins, Medical international, Pax Christi Internacional, Centre de Rehabilitació de Víctimes de la Tortura, War Child.
  2. El Govern israelià ha justificat la seva nova política de denegació d'entrada a Gaza afirmant que la presència de representants estrangers d'alt nivell “donaria legitimitat al règim de Hamàs”. Malgrat això, diversos ministres d'Afers Exteriors i de Desenvolupament de la UE, Comissaris Europeus i l'ex Alt Representant de la Unió, Javier Solana, van visitar Gaza després de la pujada al poder de Hamàs el 2007 i abans que el Govern israelià prohibís aquestes visites, i no va haver-hi reunions ni contactes amb Hamàs. Durant el 2009 es van interrompre aquestes visites d'alt nivell, rebutjant-se les peticions per visitar Gaza dels ministres d'Afers Exteriors francès (Bernard Kouchner), turc (Ahmet Davutoglu) i irlandès (Michael Martin). El ministre d'Exteriors irlandès va visitar Gaza la setmana passada entrant des d'Egipte pel pas fronterer de Rafah. La UE i els seus Estats membres aporten a Gaza cada any centenars de milions d'euros, finançant ajuda humanitària, donant suport a famílies en situació vulnerable, assumint part dels salaris dels empleats de l'Autoritat Palestina a Gaza, i recolzant i cofinançant a la UNRWA, que administra escoles i hospitals per als refugiats palestins, més de tres quartes parts de la població de Gaza.
  3. Més detalls a l'informe Failing Gaza: No rebuilding, no recovery, no more excuses (desembre de 2009), a la disposició dels periodistes que ho sol·licitin.