Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

UE: augmenten les morts en el Mediterrani central davant la mirada indiferent d'Europa

Migrants
Migrants en un vaixell de l'ONG Proactiva Openarms (juliol 2018). Imatge: OLMO CALVO/AFP/Getty Images

El nombre de persones ofegades en el Mediterrani central o traslladades a miserables centres de detenció a Líbia ha augmentat com a conseqüència de les polítiques europees encaminades al tancament de la ruta del Mediterrani central; així ho afirma Amnistia Internacional en un document nou que ha publicat avui.

A Between the devil and the deep blue sea. Europe fails refugees and migrants in the Central Mediterranean, Amnistia Internacional revela els efectes demolidors d'unes polítiques que han causat més de 721 morts al mar només al juny i juliol de 2018. Posa en relleu les noves polítiques italianes que han deixat gent abandonada en el mar durant dies, i analitza com diversos països de la Unió Europea (UE) estan conspirant per contenir les persones refugiades i migrants a Líbia, on estan exposades a patir tortura i abusos.

"El nombre de morts en el mar ha crescut, encara que la dada sigui insignificant respecte al nombre de persones que han intentat creuar el Mediterrani en mesos recents. La responsabilitat d'aquest augment en el nombre de morts recau directament en uns governs europeus més preocupats per mantenir la gent fora del seu territori que no pas a salvar vides", ha afirmat Matteo de Bellis, investigador d'Amnistia Internacional sobre asil i migració.

La responsabilitat del nombre de morts en el Mediterrani recau en uns governs europeus més preocupats a mantener la gent fora del seu territori que no pas a salvar vides
Matteo de Bellis, Amnistia Internacional

"Les polítiques europees han capacitat a la guàrdia costanera líbia per interceptar persones en el mar, han restat prioritat als rescats i han obstaculitzat el treball vital de les ONG de salvament. El recent augment del nombre de morts en el mar no és només una tragèdia: és una vergonya", ha dit Matteo de Bellis. A l'augment dels ofegaments se suma un increment brusc del nombre de persones recloses arbitràriament en centres de detenció abarrotats de Líbia.

El nombre de persones detingudes s'ha multiplicat més del doble en els últims mesos, passant d'unes 4.400 al març a més de 10.000 a finals de juliol, entre les quals hi havia al voltant de 2.000 dones i menors d'edat. Pràcticament totes van ser conduïdes als centres després de la seva intercepció en el mar i trasllat a Líbia per la guàrdia costanera d'aquest país, equipada, entrenada i amb el suport de governs europeus.

"Governs europeus actuen en col·lusió amb les autoritats líbies per contenir persones refugiades i migrants a Líbia, malgrat els terribles abusos que poden sofrir a mans de la guàrdia costanera líbia i als centres de detenció d'aquest país. Els plans per estendre aquesta política d'externalització a tota la regió són profundament preocupants", ha dit Matteo de Bellis.

L'any passat, els governs d'Europa no van aconseguir posar-se d'acord per introduir unes reformes fonamentals en el sistema de Dublín que haurien ajudat a evitar disputes sobre el desembarcament a Europa de les persones rescatades en el mar.

La reacció d'Itàlia va ser començar a denegar l'entrada en els seus ports dels vaixells que transportaven a persones rescatades. Aquesta nova política s'aplica específicament a vaixells d'ONG, bucs comercials i fins i tot vaixells d'armades estrangeres.

A causa de retards innecessaris en els desembarcaments, persones que necessitaven assistència urgent ?ferits, embarassades, supervivents de tortura, persones traumatizadas per naufragis i menors no acompanyats? van ser obligades a romandre diversos dies en el mar.

?Amb la seva cruel decisió de negar a refugiats i migrants el desembarcament en els seus ports, Itàlia està utilitzant vides humanes com a bases de negociació. S'ha deixat abandonades en el mar a persones desesperades, sense menjar, aigua ni abric suficients, mentre que Itàlia tracta d'incrementar la pressió política en favor del repartiment de la responsabilitat amb altres Estats europeus?, ha afirmat Matteo de Bellis.

"Per si no fos poc, les autoritats italianes i malteses han difamat, intimidat i criminalitzat a les heroiques ONG que intenten salvar vides en el mar, els han denegat el permís d'atraqui i fins i tot han confiscat els seus vaixells.?

Itàlia utilitza vides humanes com a elements de negociació i pressió política. És cruel

 

"Itàlia i els Estats i institucions d'Europa han d'actuar amb urgència per donar prioritat al salvament marítim i garantir que les persones rescatades són desembarcades sense demora en països on no estiguin exposades a sofrir greus abusos i puguin sol·licitar asil".

En el document es descriuen també casos recents en els quals s'han denunciat trencaments del dret internacional, entre els quals un cas registrat entre els dies 16 i 17 de juliol, quan l'ONG Proactiva Openarms va trobar una dona encara amb vida i dos cadàvers en les restes d'un vaixell enfonsat després de la intervenció de la guàrdia costanera líbia, i la reexpedició forçada de 101 persones a Líbia pel buc mercant italià Asso Ventotto el 30 de juliol.

"Aquests casos tan greus han de ser investigats degudament i sense demora; posen en relleu les mortíferes conseqüències de les polítiques d'Europa" ha afirmat Matteo de Bellis.

"Els governs d'Europa han de sortir del cercle viciós de tancament i externalització que han creat, i en el seu lloc invertir en polítiques que posin ordre en el sistema oferint oportunitats segures per viatjar a Europa a les persones refugiades i migrants".