Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Ucraïna: L'atac a un esdeveniment LGBTI posa de manifest la passivitat de la policia davant la violència d'extrema dreta

En resposta a la interrupció per part de grups d'extrema dreta d'una reunió en defensa dels drets de les persones LGBTI que organitzava Amnistia Internacional a Kíev la nit del dijous, Denis Krivosheev, director adjunt d'Amnistia Internacional per a Europa i Àsia Central, ha declarat:

"Donada la reiterada inacció de la policia davant tals atacs, no és sorprenent que els membres de grups d'extrema dreta ucraïnesos s'aprofitin al màxim de la seva impunitat atacant una vegada i una altra a persones i grups les opinions dels quals o identitat els desagraden."

"El que les autoritats d'Ucraïna tolerin tals incidents —molts dels quals han estat violents i s'han saldat amb lesions— i no emprenguin accions judicials contra els seus autors demostra un vergonyós menyspreu pels drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica."


Informació complementària

El 10 de maig anava a celebrar-se en Underhub, un espai de treball col·laboratiu de Kíev llogat per a l'ocasió, un esdeveniment públic, "L'ofensiva contra els drets LGBTI com a forma de censura: L'experiència russa", en el qual intervenien representants d'Amnistia Internacional, Human Rights Watch i KyivPride.

En el lloc es van presentar més de 20 membres de grups d'extrema dreta que van amenaçar violentament als participants perquè se n'anessin. Un dels propietaris del centre es va unir a la seva petició i va dir als organitzadors que cancel·lessin l'esdeveniment i sortissin de les instal·lacions.

En l'incident hi havia presents cinc agents de la policia del districte de Pechersk, que es van negar a intervenir. Els participants van haver d'esperar a l'arribada d'una patrulla de la policia municipal, més d'una hora després, per poder sortir del centre en condicions de seguretat. La reunió no va arribar a celebrar-se i no es va efectuar cap detenció.

En els últims mesos hi ha hagut a Ucraïna almenys 30 agressions de membres de grups d'extrema dreta contra defensores dels drets de les dones, activistes LGBTI i d'esquerres i famílies romanís. En la majoria dels casos els perpetradors van actuar obertament i amb gairebé total impunitat, sovint fent gala dels incidents a les xarxes socials.

Només en un cas, el de l'agressió en el Festival de la Igualtat celebrat a la ciutat de Zaporizhzhya el setembre de 2017, els agressors van ser detinguts i llocs a disposició judicial.