Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Un any després de l'empresonament de Taner Kılıç, les peticions de llibertat se succeeixen a tot el món

"Malgrat les cíniques mesures de repressió del govern contra els drets humans, els i les activistes per la justícia i la llibertat no seran silenciats", ha declarat Amnistia Internacional en el primer aniversari de la detenció de Taner Kılıç.

El president d'honor d'Amnistia Internacional Turquia va ser detingut el 6 de juny de 2017 pel càrrec infundat de pertinença a una organització terrorista. Des de llavors, més d'un milió de persones (133.000 a Espanya) han alçat la veu i recolzat la campanya d'Amnistia Internacional en favor de la seva llibertat immediata.

"Avui lamentem l'any de la vida de TanerKılıç que el govern de Turquia li ha arrabassat injustament, però és també el moment de redoblar els nostres esforços per obtenir la seva llibertat i la de molts altres activistes de la societat civil el treball de la qual els ha costat la llibertat", va dir Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.

"Les autoritats turques fomenten un clima de temor perseguint sense pietat als qui s'atreveixen a expressar el que pensen. Però avui, els centenars de milers de seguidors de Taner a tot el món s'uneixen en solidaritat per enviar un clamorós missatge al govern turc: no ens silenciaran".

Taner Kılıç ha estat acusat de "pertinença a l'Organització Terrorista Fethullah Gülen" basant-se en l'acusació falsa que s'havia descarregat ByLock, una aplicació de missatgeria que, segons les autoritats, usaven els seguidors de Fethullah Gülen. El govern considera a aquest grup responsable de l'intent de cop d'Estat de juliol de 2016.

No obstant això, no s'ha presentat cap prova creïble que sostingui l'afirmació que Taner va descarregar ByLock. Al contrari, dos perits experts independents van determinar que no hi havia rastre que ByLock hagués estat instal·lada alguna vegada en el seu telèfon.

Taner va ser enviat a presó el 9 de juny de 2017, tres dies després de ser detingut, i s'ha convertit des de llavors en un símbol dels nombrosos defensors i defensores dels drets humans i altres activistes que han estat sotmesos a les mesures repressives contra els drets humans deslligades a Turquia des de l'intent de cop.

Un mes després, van ser detinguts altres deu defensors i defensores dels drets humans, inclosa İdil Eser, directora d'Amnistia Internacional Turquia. Vuit d'ells van estar reclosos gairebé quatre mesos abans de sortir en llibertat sota fiança en la seva primera vista judicial, l'octubre de 2017.

Tots ells estan acusats de "pertinença a una organització terrorista", afirmació freturosa de base de la qual la fiscalia no ha proporcionat cap prova que resisteixi una anàlisi rigorosa.

El desembre de 2017, les autoritats turques van reconèixer que s'havia acusat injustament a milers de persones d'haver-se descarregat ByLock i van publicar llistes amb els nombres d'11.480 usuaris i usuàries de telèfons mòbils, la qual cosa va desembocar en excarceracions massives, no obstant la qual cosa Taner va seguir a la presó.

"La prova de la innocència de Taner és contundent. La seva detenció és una injustícia flagrant que posa de manifest les deficiències del sistema de justícia de Turquia i la persecució a sang freda pel govern de qualsevol persona que s'oposi a ell", va concloure SalilShetty.

"Taner està empresonat només per ser un apassionat defensor dels drets humans. La seva propera vista judicial se celebra aquest mes, i se li ha de posar en llibertat, exonerar de tots els càrrecs sense fonament formulats contra ell i permetre que reprengui la seva crucial labor".

Més d'un milió de persones de 194 països i territoris han signat crides d'Amnistia Internacional en els quals es reclama la llibertat de Taner Kılıç i de tots els altres defensors i defensores dels drets humans empresonats a Turquia només pel seu activisme pacífic.

La campanya per la seva llibertat compta amb el suport de governs, artistes i celebritats com Ben Stiller, Sting, Zoë Kravitz, Zach Galifianakis i Ai Weiwei.

L'abril de 2018, l'informe d'Amnistia Internacional titulat Weathering the storm: Defending human rights in Turkey's climate of fear va revelar la cosa escassa que són les àrees de l'antany dinàmica societat civil independent de Turquia que no s'han vist afectades per l'actual estat d'excepció.

La repressió deslligada en tot el país contra la societat civil ha desembocat en detencions arbitràries i destitucions en massa, el buidatge del sistema judicial i el silenciament dels defensors i defensores dels drets humans mitjançant amenaces, assetjament i empresonament.

La propera vista judicial de Taner està fixada pel 21 de juny. Si és declarat culpable dels càrrecs que se li imputen, podria ser condemnat a fins a 15 anys de presó.