Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia: ONG s'uneixen per a protegir la societat civil de la destrucció

© Particular

Destacades ONG de Turquia s'han unit amb l'objectiu de demanar la retirada de les acusacions absurdes formulades contra Osman Kavala i altres 15 destacades personalitats i exigir que es posi fi a l'escalada de repressió i criminalització de la societat civil.

En aquesta carta oberta, signada per Amnistia Internacional, Human Rights Watch i vuit ONG més, es demana que es posi fi a la campanya orquestrada d'intimidació i fustigació judicial cap a activistes de la societat civil a Turquia.

Units contra els esforços per a destruir la societat civil

Davant les absurdes acusacions formulades contra Osman Kavala i Yiğit Aksakoğdl, tots dos a la presó en espera de judici, així com contra altres 14 personalitats de la societat civil, totes elles acusades de “intentar enderrocar el govern”, les organitzacions de drets humans que firmem aquesta cartademanem que es posifi a l'escalada de repressió i criminalització de la societat civil.

Durant els últims cinc dies, s'han filtrat, en els principals mitjans de comunicació turcs en una campanya coordinada de desinformació, suposats detalls d'una acta d'acusació formal contra aquestes 16 personalitats de la societat civil. Segons les presumptes filtracions de l'acta, que encara no han vist els professionals de l'advocacia que representen les persones afectades, les acusacions giren entorn de les protestes de 2013 del parc Gezi, un moviment de protesta aclaparantment pacífic que el govern va reprimir enmig de la violència policial generalitzada.

Un grup molt important de personalitats de la societat civil continua sent objecte d'investigació en el mateix expedient. Les persones investigades i les que podrien ser encausades no són responsables ni de les protestes del parc Gezi, que haurien de considerar-se matèria de llibertat d'expressió, ni de cap delicte. El tribunal ha de rebutjar qualsevol acusació formal basada en conspiracions absurdes i mancades de qualsevol prova significativa, i posar en llibertat immediatament Osman Kavala i a Yiğit Aksakoğdl, a la presó des de fa 16 i 3 mesos, respectivament.

Aquest últim atac contra la societat civil es produeix en un moment en què els defensors i defensores dels drets humans i altres persones activistes de la societat civil corren cada vegada més risc de ser detinguts, jutjats i empresonats pel simple fet de denunciar violacions de drets humans i per exigir veritat, justícia i reparació.

El mes que ve tindrà lloc la setena vista del “judici de Büyükada” contra 11 defensors i defensores dels drets humans. No s'ha presentat en aquest judici cap prova que fonamenti els càrrecs falsos de terrorisme, basats exclusivament en l'activisme de drets humans de les persones acusades.

Avui, la defensora dels drets humans Şebnem Korur Fincancı i els defensors Erol Önderoğdl i Ahmet Nesin compareixen davant del tribunal, acusats de produir “propaganda terrorista” mitjançant la seva participació en una acció de solidaritat amb l'ara clausurat diari Özgür Gündem. Periodistes que van treballar per a Özgür Gündem també són víctimes d'una campanya de fustigació judicial. Fa dos mesos, Şebnem Korur Fincancı va ser declarada culpable de produir “propaganda terrorista” i condemnada a dos anys i mig de presó per signar la “Petició de Pau”. Aquesta sentència condemnatòria està pendent de recurs davant un tribunal d'apel·lació regional. No obstant això, en resolucions anteriors, aquests tribunals d'apel·lació han deixat clar que no són independents del govern.

El defensor dels drets humans Eren Keskin, que va actuar com co-redactor cap de Özgür Gündem en un acte de solidaritat amb el diari, també està processat en més de cent causes. Mentrestant, 129 membres d'Acadèmics i Acadèmiques per la Pau han estat condemnats a presó; 29 d'ells aniran a la presó si el tribunal regional d'apel·lació confirma les seves sentències condemnatòries. Els seus recursos estan en tràmit.

El govern està utilitzant tant el judici pels actes de solidaritat amb Özgür Gündem com el que se segueix contra Acadèmics i Acadèmiques per la Pau per a reprimir i silenciar centenars d'activistes de la societat civil de Turquia. Aquesta situació es produeix precisament quan els tribunals estan imposant penes de presó cada vegada més dures per actes similars de dissensió legítima i pacífica.

Els tractats internacionals dels quals Turquia n'és Estat Part posen l'accent principalment en la important funció que exerceixen les persones que defensen els drets humans, la societat civil i la premsa lliure per a garantir el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals. La protecció efectiva de la llibertat, la seguretat, la dignitat i la integritat física i psicològica dels qui defensen els drets humans també és condició prèvia del dret de defensar els drets humans.

El dret internacional insisteix també que la responsabilitat fonamental de protegir els qui defensen aquests drets pertany a l'Estat. L'Estat és el responsable últim de protegir tots els drets que gaudeixen les persones que defensen els drets humans: des de la llibertat de pensament i d'expressió fins a la llibertat d'associació i de reunió pacífica.

Les organitzacions que hem signat aquesta carta estem unides contra aquests esforços per a destruir la societat civil independent a Turquia, demanem que es posi fi a la campanya orquestrada d'intimidació i fustigació judicial d'activistes de la societat civil a Turquia i recordem, una vegada més, a les autoritats. la seva obligació contreta en virtut del dret internacional de protegir els defensors i defensores dels drets humans.

Organitzacions firmants:

Civil Rights Defenders
Associació per al Monitoreig de la Igualtat de Drets (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)
Centre de Memòria (Hakikat Adalet Hafıza Merkezi)
Iniciativa Drets (Hak İnisiyatifi Derneği)
Associació de Drets Humans (İnsan Hakları Derneği)
Associació Agenda de Drets Humans (İnsan Hakları Derneği)
Reporters sense Fronteres (Sınır Tanımayan Gazeteciler)
Fundació de Drets Humans de Turquia (Türkiye İnsan Hakları Vakfı)
Assemblea de la Ciutadania Turca (Yurttaşlık Derneği)
Amnistia Internacional (Uluslararası Af Örgütü)