Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia: la farsa judicial ha de concloure amb l'absolució de defensors i defensores dels drets humans

Gairebé dos anys després d'haver estat detinguts per primera vegada, dues figures destacades d'Amnistia Internacional Turquia i nou defensors i defensores dels drets humans més han de ser absolts dels absurds càrrecs als quals encara s'enfronten. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional la vigília del seu judici, que es reprèn demà a Istanbul.

Taner Kılıç, president honorari d'Amnistia Internacional Turquia, i İdil Eser, exdirectora d'Amnistia Internacional Turquia, estan sent jutjats juntament amb altres nou activistes per acusacions infundades de “pertànyer a una organització terrorista”.

“Després de gairebé dos anys i sense que s'hagi presentat la més mínima prova per a fonamentar els absurds càrrecs formulats contra aquestes persones, ja és hora de posar fi a aquesta farsa judicial i absoldre Taner i els 10 d'Istanbul”, ha manifestat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

“En el transcurs de les sis vistes judicials, s'han refutat detalladament tots els aspectes del cas muntat per la fiscalia contra els defensors i defensores dels drets humans. Ara, el tribunal ha d'aixecar finalment l'amenaça de declaració de culpabilitat que penja innecessàriament sobre els seus caps, i ha de posar fi al seu suplici.”

Taner Kılıç va passar més de 14 mesos a la presó abans de quedar en llibertat sota fiança l'agost de 2018. Vuit dels 10 d'Istanbul van passar gairebé quatre mesos entre reixes abans de quedar en llibertat sota fiança a l'octubre de 2017.

“Taner i els 10 d'Istanbul han dedicat la seva vida a defensar els drets d'altres persones, i són poderosos símbols del que està succeint avui sota la implacable repressió exercida pel govern a Turquia”, ha manifestat Kumi Naidoo.

“Els defensors i defensores dels drets humans de Turquia passen els seus dies consumint-se a la presó o vivint amb la por constant al processament i l'empresonament. Tant els 10 d'Istanbul com Taner han de ser exonerats, i totes les persones empresonades simplement per defensar els drets humans han de ser posades en llibertat de forma immediata i incondicional.”