Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia: ja lliure, Taner Kiliç espera que es faci justícia a les persones jutjades per motius polítics

Moment de l'alliberament de Taner, quan abraçava la seva familia.

Taner Kiliç, president honorari d'Amnistia Internacional Turquia, que va ser posat en llibertat ahir, després de més de 14 mesos entre reixes, ha expressat el seu agraïment a qui li ha donat suport i ha dit que espera que la campanya en favor del seu alliberament posi en relleu la situació que suporten altres víctimes d'enjudiciament per motius polítics a Turquia.

Taner, el judici del qual es reprendrà el 7 de novembre, es va reunir amb la seva família aquest dimecres a última hora, després d'haver estat posat en llibertat per un tribunal d'Istanbul.

"Penso que la campanya en favor del meu alliberament ha ajudat a encendre una llum per a totes les persones que han estat víctimes d'enjudiciament injust per motius polítics a Turquia. Espero que prevalgui la justícia i que totes les persones tinguin un judici just".

Taner va ser detingut al juny de 2017 per càrrecs infundats de "pertinença a una organització terrorista". Van acusar-lo d'utilitzar ByLock, aplicació de missatgeria encriptada que el govern turc afirma que utilitzaven els membres de grup prohibit Fetullah Gülenp. Dos informes policials i quatre anàlisis pericials independents van determinar que no hi havia cap rastre de ByLock en el seu telèfon.

"Malgrat que no hi havia ni una sola raó per empresonar-me, he estat a la presó més de 14 mesos. Em van empresonar tot i no haver utilitzat ByLock. Espero que no hagi estat en va, que la sensibilització generada a tot el món ajudi altres persones que s'enfronten a judicis injustos a Turquia", ha afirmat Taner.

També ha expressat el seu agraïment per la solidaritat internacional mostrada cap a ell.

"A totes les persones que em van enviar incomptables cartes des de tothom, targetes enviades des del Canadà fins al Japó, des de Noruega fins a Benín, vull expressar-los la meva profunda gratitud", ha manifestat Taner.

"A la presó aquestes accions m'aixecaven l'ànim i em recordaven la importància de la solidaritat internacional en la lluita pels drets humans".

"Catorze mesos entre reixes és molt temps. Encara em sento una mica atordit. Crec que trigaré una mica a assimilar-ho, però és el millor que podíem esperar per a la celebració de l'Eid".

Informació complementària

Taner Kiliç va ser detingut el 6 de juny de 2017 i enviat a presó tres dies després. Un mes més tard es van detenir 10 activistes més, coneguts com "els 10 d'Istanbul", quan assistien a un taller de drets humans, i entre els quals es trobava la directora d'Amnistia Internacional Turquia, Idil Eser. Vuit d'ells van estar reclosos durant gairebé quatre mesos abans de quedar en llibertat sota fiança a l'octubre.

Tots ells estan acusats de "pertinença a una organització terrorista", afirmació infundada, de la qual el fiscal no ha presentat encara cap prova que resisteixi una anàlisi rigorosa.

Al desembre de l'any passat, les autoritats turques van reconèixer que s'havia acusat injustament milers de persones d'haver-se descarregat ByLock. Van publicar llistes amb els nombres d'11.480 usuaris de telèfons mòbils, fet que va provocar excarceracions massives. Taner no estava en les llistes. En opinió d'especialistes que coneixen bé l'assumpte, el nombre de persones acusades injustament de descarregar-se i utilitzar l'aplicació de missatgeria va ser molt més alt.

Més d'un milió de persones van firmar crides d'Amnistia Internacional per demanar la llibertat de Taner Kiliç i dels altres defensors i defensores dels drets humans des de la seva detenció a l'estiu de l'any passat. desenes de personalitats, com Ai WeiWei, Peter Gabriel i Catherine Deneuve, van demanar la llibertat de Taner i la retirada dels càrrecs formulats contra els 10 d'Istanbul.