Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia: farsa judicial ha de concloure amb l'absolució de defensors i defensores de drets humans

Taner Kiliç i els 10 d'Istanbul

Gairebé un any i mig després de la seva detenció inicial, i enfrontant-se encara a càrrecs absurds, el president honorari d'Amnistia Internacional Turquia, la seva exdirectora i nou defensors i defensores dels drets humans més han de ser absolts. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional mentre el judici contra aquestes persones es reprèn demà a Istanbul.

Una delegació d'alt nivell d'Amnistia Internacional assistirà al judici del president d'Amnistia Internacional Turquia, Taner Kılıç, i dels 10 d'Istanbul.

Taner Kılıç, president honorari d'Amnistia Internacional Turquia, i Ídil Eser, exdirectora d'Amnistia Internacional Turquia, estan sent jutjats juntament amb nou defensors i defensores dels drets humans més per acusacions infundades de "pertànyer a una organització terrorista".

"Sense que s'hagi presentat la més mínima prova creïble per fonamentar els càrrecs absurds formulats contra ells, ja és hora de posar fi a aquesta farsa judicial i absoldre aquests homes i dones que han dedicat les seves vides a defensar els drets d'altres persones", ha manifestat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

"Aquests defensors i defensores han passat entre tots més de tres anys entre reixes. Res no els tornarà aquest temps, però el tribunal ara pot aixecar definitivament l'amenaça de la condemna que ha penjat innecessàriament sobre els seus caps".

Durant les cinc vistes judicials prèvies s'han refutat amb detall tots els aspectes del cas muntat per la fiscalia contra els defensors i defensores dels drets humans. No obstant això, les autoritats turques semblen disposades a allargar el cas tot el possible.

Taner Kılıç va passar més de 14 mesos a la presó abans de quedar en llibertat sota fiança a l'agost. Vuit dels 10 d'Istanbul van passar gairebé quatre mesos cadascun entre reixes abans de quedar en llibertat sota fiança l'octubre de 2017.

"Taner i els 10 d'Istanbul són símbols potents del que està passant sota la implacable repressió exercida a Turquia avui dia", ha declarat Kumi Naidoo.

"En lloc de rebre lloances i suport, els defensors i defensores dels drets humans van passar els seus dies consumint-se a la presó o vivint amb la por constant al processament i l'empresonament. Tant els 10 d'Istanbul com Taner han de ser absolts, i totes les persones empresonades a Turquia simplement per defensar els drets humans han de ser posades en llibertat.?

Informació complementària

Una delegació internacional d'alts representants d'Amnistia Internacional de tot el món assistirà a la vista a Istanbul. Entre ells es troben: Gabriele Stein, presidenta d'AI Alemanya; Kate Allen, directora d'AI Regne Unit; John Peder Egenæs, director d'AI Noruega; Pierre Antoine Schorderet, president d'AI Suïssa; Gabriel Sakellaridis, director d'AI Grècia.