Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Facebook i altres empreses, "en perill de convertir-se en instrument de censura de l'Estat"

Getty Images

Davant l'anunci de Facebook que nomenarà un representant local a Turquia en compliment de la nova i draconiana llei sobre xarxes socials, Milena Buyum, responsable de campanyes sobre Turquia d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Les darreres setmanes hem vist com les empreses anaven acatat una a una la nova i draconiana llei que silenciarà la disidencia. La decisió de Facebook posa a la seva empresa, i altres com Google i YouTube, en greu perill de convertir-se en instrument de censura de l'Estat. Ha d'explicar als seus usuaris de Turquia, i a les nostres organitzacions, quines mesures concretes pensa adoptar per impedir que passi".

Facebook ha d'explicar als seus usuaris a Turquia quines mesures concretes pensa adoptar per no convertir-se en un instrument de censura de l'Estat

Milena Buyum, Amnistia Internacional

Sarah Clarke, directora del Programa per a Europa i Àsia Central d'ARTICLE 19, va assenyalar:

"Demanem a les empreses de xarxes socials que no contribueixin a la censura de contingut online de Turquia ni exposin als seus usuaris al perill de patir detenció arbitrària i enjudiciament facilitant les seves dades privades a les autoritats turques".

Facebook i les altres empreses tecnològiques que comencen a tenir presència a Turquia han de fer públiques sense demora les mesures concretes que pensen adoptar per respectar el dret a la llibertat d'expressió, donades les pressions que sens dubte van a sofrir per part de les autoritats i la falta d'independència del poder judicial.

Informació complementària

Està previst que demà entri en vigor la prohibició de publicitat a Turquia per a totes les plataformes de xarxes socials amb més d'un milió d'usuaris diaris que no hagin complert el requisit d'establir una representació al país. En la pràctica, aquesta prohibició impedirà contractar qualsevol classe d'anuncis en aquestes plataformes, donant lloc a una pèrdua considerable d'ingressos.

Les empreses tenen l'obligació de respectar els drets humans adoptant mesures proactives per no causar ni contribuir a causar abusos contra els drets humans, per cessar tota activitat que vegin que causa o contribueix a causar aquests abusos i per reparar tots els danys que puguin haver causat o contribuït a causar.