Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: Dones de tot el món exigeixen que es revoqui la decisió de retirar-se de tractat sobre la violència de gènere

Manifestació a Turquia contra la decisió d'Erdogan d'abandonar el Conveni d'Istanbul. 20 març de 2021. REUTERS/Cagla Gurdogan
  • Accions previstes a tot el món mentre el president dels EUA, Joe Biden, la presidenta de la UE, Ursula von der Leyen, i altres dirigents mundials condemnen el pla de Turquia d'abandonar el Conveni d'Istanbul

Dones de tot el món participaran avui en el Dia Mundial d'Acció per protestar contra la decisió del president turc Recep Erdoğan de retirar-se de l'històric tractat internacional sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica.

Les accions -tant a Internet com en persona, en el 10è aniversari del Conveni d'Istanbul- han estat organitzades per grups de dones i de drets humans de tot el món.

"Just deu anys després de la seva signatura, les dones parlen avui amb una sola veu per exigir que les autoritats turques revoquin una decisió que posarà en perill la seguretat, i fins i tot la vida, de milions de dones i nenes", ha declarat Agnes Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

En les semanas transcorregudes des que el president Erdogan va anunciar la seva decisió de retirar-se del Conveni d'Istanbul, s'han unit les dones a Turquia i a tot el món. En lloc de sentir-se acovardides, han sortit al carrer

Agnes Callamard, Amnistia Internacional

"En les setmanes transcorregudes des que el president Erdoğan va anunciar la seva decisió de retirar-se del Conveni d'Istanbul, s'han unit les dones a Turquia i a tot el món. En lloc de sentir-se acovardides, han sortit al carrer. En lloc de sentir-se descoratjades, se senten estimulades. Més que mai, la gent està parlant del Conveni i comprenent la seva importància".

Al març, el president Erdoğan va anunciar, en un decret presidencial, la retirada de Turquia del Conveni d'Istanbul. La decisió entrarà en vigor l'1 de juliol, però les activistes exigeixen que les autoritats turques la reconsiderin.

A Amnistia Internacional li preocupa que la retirada de Turquia no sigui més que la punta d'un perillós iceberg populista. Amb l'ús d'un marc retrògrad i tergiversat de "valors familiars", diversos governs intenten fer retrocedir els drets de les dones i de les persones LGBTI a tot Europa.

Les veus de les dones a Turquia i a tot el món tenen el suport de l'enèrgica condemna de la decisió de retirar-se de dirigents mundials com el president dels EUA, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Malgrat les mesures de confinament imposades en molts països, hi haurà accions físiques en algunes capitals i protestes virtuals a les xarxes socials, amb gent vestida de color morat en solidaritat amb les dones i nenes de Turquia.

"En la dècada transcorreguda des que es va signar, el Conveni d'Istanbul ha estat un instrument crucial que ha contribuït a protegir les dones de la violència. La retirada significaria incertesa, temor i un perill real per a milions de dones i nenes a Turquia", va prosseguir Agnes Callamard.

"Dones i nenes de tot el món afronten diàriament l'amenaça de la violència. Per això la ratificació del Conveni d'Istanbul és tan important i per això la solidaritat internacional per protegir-lo és tan vital".

Informació complementària

El Conveni del Consell d'Europa sobre Prevenció i Lluita contra la Violència contra les Dones i la Violència Domèstica, conegut com a Conveni d'Istanbul, es va obrir per a la signatura a Istanbul, Turquia, tal dia com avui de 2011.

És el primer tractat europeu, i el tractat internacional de més abast, que aborda la violència contra les dones i la violència de gènere en l'àmbit domèstic. El Conveni estipula unes normes mínimes sobre la prevenció de la violència, la protecció de les dones i nenes en situació de risc, i l'enjudiciament penal dels perpetradors, i estableix serveis de protecció i suport com a refugis i assistència mèdica per a les supervivents.

El Conveni, que va entrar en vigor el 2014, ja ha estat ratificat per 34 països del Consell d'Europa, i 12 més l'han firmat, però no ho han ratificat encara. Ahir, el Parlament de Lichtenstein va aprovar-ne la ratificació.

Al març, el govern turc va tractar de justificar la seva decisió de retirar-se del Conveni afirmant que s'està utilitzant per "normalitzar l'homosexualitat", la qual cosa, al·leguen, "és incompatible amb els valors socials i familiars de Turquia".

Turquia va ser el primer país que va firmar i va ratificar aquest tractat clau que porta el nom de la seva ciutat més gran i icònica i, si no revoca la seva decisió, serà el primer país a abandonar-lo.