Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia: dia negre per la llibertat de premsa en un injust procés judicial per motius polítics

Davant de la decisió del tribunal de primera instància de condemnar a presó a en Nazlı llıcak (10 anys i 6 mesos) i en Ahmet Atlan (8 anys i 9 mesos) pel càrrec absurd “d’ajudar de manera conscient i intencionada a una organització terrorista”, Sara Hall, directora regional adjunta de Campanyes d’Amnistia Internacional, ha declarat:

Les fallades condemnatòries dels periodistes Ahmet Altan i Nazlı llıcak són indignants i les condemnes que se’ls ha estat imposat, una atrocitat. Encara que és un alleujament saber que sortiran en llibertat sota fiança en espera de la seva apel·lació, que hagin estat declarats culpables sense una sola proba presentada en contra seva no es justifica.

És un altre dia negre per la llibertat d’expressió i per la justícia a Turquia, que agreuja l’asfixiant atmosfera de por al país. El que hauria d’haver estat una oportunitat per reparar un error i desestimar aquest judici per motius polítics no ha fer sinó posar de manifest la fallida del sistema de justícia a Turquia. Mes d’un any després d’aixecar-se l’estat d’excepció, i tot i la promesa de ‘reforma’, el poder judicial de Turquia continua en una espiral descendent.”

Informació complementària

Nazlı Ilıcak i Ahmet Altan porten més de tres anys a presó preventiva per càrrecs falsos. Van ser inicialment acusats “d’intentar subvertir l’ordre constitucional” i condemnats a presó perpetua sense possibilitat de reducció de pena. Ara estan sent novament jutjats per càrrecs de terrorisme a arrel d’una decisió del Tribunal Suprem d’Apel·lacions de juliol de 2019.

Un altre dels acusats, el periodista i professor universitari Mahmet Altan, va ser absolt i les mesures de control judicial que se li havien imposat van ser aixecades.

Els altres tres acusats, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek y Şükrü Tuğrul Özşengül, sembla que van rebre llargues penes de presó per “pertinença a una organització terrorista” i el tribunal suprem ho va resoldre que haurien de continuar a presó.