Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Turquia / Aràbia Saudita: cal investigació de l'ONU sobre el periodista Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi, durant la seva intervenció en el Middle East Monitor a Londres el 29 de septiembre de 2018. Foto: Reuters

La cooperació de l'Aràbia Saudita i Turquia, indispensable perquè aquesta investigació tingui credibilitat.

Turquia ha de demanar amb caràcter d'urgència al secretari general de l'ONU, António Guterres, que obri una investigació de les Nacions Unides sobre la possible execució extrajudicial del destacat periodista saudita Jamal Khashoggi, han afirmat avui el Comitè per a la Protecció dels Periodistes, Human Rights Watch, Amnistia Internacional i Reporters sense Fronteres.

La investigació ha de determinar les circumstàncies del paper exercit per l'Aràbia Saudita en la desaparició forçada i el possible homicidi de Khashoggi. La investigació ha de tenir com a objectiu identificar totes les persones responsables d'ordenar, planejar i executar qualsevol operació relacionada amb el cas.

"Turquia ha de demanar a l'ONU que obri una investigació creïble, transparent i sense demora", ha afirmat Robert Mahoney, director executiu adjunt del Comitè per a la Protecció dels Periodistes. "La intervenció de l'ONU és la millor garantia contra l'encobriment saudita o els intents d'altres governs d'amagar aquest afer sota la catifa per protegir lucratius vincles comercials amb Riad".

Les dades recopilades per l'equip d'investigació de l'ONU han de conservar-se per al seu ús en futurs enjudiciaments. L'equip d'investigació ha de tenir la possibilitat de viatjar sense restriccions allà on ho necessiti i d'entrevistar possibles testimonis o sospitosos sense ingerències. Alhora, l'equip ha de recomanar vies que permetin posar a disposició de la justícia qualsevol persona contra la qual es trobin indicis d'implicació creïbles i admissibles.

Khashoggi va entrar en el consolat saudita a Istambul el 2 d'octubre de 2018 i des d'aquesta data no s'ha sabut d'ell. L'Aràbia Saudita ha negat la seva implicació en la desaparició de Khashoggi, afirmant que va sortir del consolat sol després de la seva arribada, però no ha presentat cap prova que sustenti aquesta afirmació.

Les autoritats saudites han intensificat les mesures contra les veus dissidents al país des que Mohammad bin Salman es va convertir en príncep hereu al juny de 2017, unes mesures caracteritzades per la repressió sistemàtica de la dissidència, inclosa l'expressió pacífica per a la promoció i protecció dels drets humans. Pràcticament tots els defensors i defensores dels drets humans i les veus crítiques, inclosos clergues religiosos, periodistes i intel·lectuals, han estat objecte de detencions recents.

La desaparició de Khashoggi ha tingut lloc després de més d'un any de detencions de periodistes que informaven sobre corrupció, drets de les dones i altres afers. Diversos d'aquests professionals estan tancats en llocs desconeguts, sense càrrecs, segons la investigació del Comitè per a la Protecció dels Periodistes.

Moltes persones, entre les quals les destacades defensores dels drets humans Loujain al Hathloul, Iman al Nafjan i Aziza al Yousef, es troben detingudes arbitràriament sense càrrecs des de fa mesos. Aquestes activistes i moltes més podrien enfrontar-se a llargues penes de presó o a la pena de mort després de judicis manifestament injustos davant del tribunal antiterrorista per l'exercici pacífic del seu dret a la llibertat d'expressió, associació o reunió.

Les autoritats turques van anunciar l'obertura d'una investigació penal sobre la desaparició de Khashoggi el dia 2 d'octubre. En el marc d'aquesta investigació, van dur a terme un examen forense del consolat d'Aràbia Saudita el 15 d'octubre. La informació obtinguda per la investigació ha estat compartida amb els mitjans de comunicació mitjançant un seguit de filtracions, que inclouen afirmacions relatives a l'existència de registres visuals i d'àudio que proven que Khashoggi va ser assassinat en el consolat.

El 15 d'octubre, el rei de l'Aràbia Saudita va ordenar a la Fiscalia l'obertura d'una investigació sobre la desaparició de Khashoggi. Tenint en compte la possible implicació de les autoritats saudites en la desaparició forçada i el possible assassinat de Khashoggi, i la manca d'independència del sistema de justícia penal de l'Aràbia Saudita, la imparcialitat de qualsevol investigació de les autoritats saudites estaria en dubte.
La parella de Khashoggi, Hatice Cengiz, ciutadana turca, va declarar als mitjans de comunicació que, quan Khashoggi va entrar en el consolat saudita el 2 d'octubre per obtenir uns documents d'estat civil, va deixar els seus telèfons i instruccions d'alertar les autoritats turques si no tornava al cap de dues hores. Va ser l'última vegada que Cengiz va veure'l. Les autoritats turques creuen que Khashoggi va ser assassinat i esquarterat per agents saudites dins del consolat.

"Això demostra amb molta claredat l'absoluta necessitat d'una investigació imparcial en independent que permeti establir la veritat i garantir la justícia per a Jamal Khashoggi", ha afirmat Christophe Deloire, secretari general de Reporters sense Fronteres. "Si l'ONU es mobilitza de debò per combatre la impunitat per delictes comesos contra periodistes, com a mínim ha d'intervenir plenament en un dels casos més escandalosos i extrems dels últims anys duent a terme aquesta investigació.

"Existeix un precedent d'aquest tipus d'investigació de l'ONU. El 2008, el Pakistan va demanar al llavors secretari general Ban Ki-moon que obrís una investigació sobre l'assassinat de la exprimera ministra Benazir Bhutto. La investigació va descobrir el que, segons els investigadors, era un intent de les autoritats pakistaneses d'encobrir els fets relacionats amb l'assassinat de Bhutto".

Ha d'iniciar-se sense demora una investigació exhaustiva, imparcial i independent sobre la desaparició forçada i el possible assassinat de Khashoggi. El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha de designar un investigador o investigadora criminal principal amb àmplia experiència en investigacions internacionals com a responsable de l'equip. Una vegada tancada la investigació, el secretari general ha de presentar un informe públic sobre les conclusions generals juntament amb les seves recomanacions en matèria de seguiment.

"La família de Jamal Khashoggi i la resta del món mereixen saber tota la veritat sobre què li va passar", ha afirmat Louis Charbonneau, director per a l'ONU d'Human Rights Watch. "Les explicacions parcials i les investigacions unilaterals de l'Aràbia Saudita, que és sospitosa d'implicació, no són suficients. Només l'ONU té la credibilitat i la independència necessàries per desemmascarar els autors intel·lectuals de la desaparició forçada de Khashoggi i fer que retin comptes".

"Turquia, l'Aràbia Saudita i tots els altres països membres de l'ONU han de cooperar sense reserves amb la investigació de l'ONU per garantir que disposa de tot l'accés i el suport que necessiti per determinar què li va passar a Khashoggi. Per facilitar la investigació, l'Aràbia Saudita ha de renunciar immediatament a proteccions diplomàtiques, com la inviolabilitat o la immunitat de totes les instal·lacions i els funcionaris pertinents, que atorguen tractats com la Convenció de Viena sobre Relacions Consulars de 1963. Michelle Bachelet, alta comissionada de l'ONU per als drets humans, ha demanat la renúncia a aquestes proteccions diplomàtiques en aquest cas.

Turquia ha de lliurar totes les proves, inclosos els registres visuals i d'àudio que, segons han afirmat reiteradament funcionaris turcs als mitjans de comunicació, revelen l'assassinat de Khashoggi en el consolat saudita. Un grup de treball turco-saudita format recentment per investigar l'assassinat no podrà avançar davant dels desmentits taxatius i el rebuig per part de l'Aràbia Saudita de qualsevol implicació en la desaparició forçada de Khashoggi.

"Si el govern de l'Aràbia Saudita no està implicat en la sort que va córrer Jamal Khashoggi, és la que més pot sortir guanyant si una investigació imparcial de l'ONU determina què va passar", ha afirmat Sherine Tadros, directora de l'oficina d'Amnistia Internacional a Nova York. "Sense una investigació creïble de l'ONU, sempre hi haurà una ombra de sospita sobre l'Aràbia Saudita, diguin el que diguin els seus dirigents per explicar com va desaparèixer Khashoggi".

Jamal Khashoggi és un destacat periodista saudita que col·labora en diversos periòdics en la llengua àrab i anglesa radicats a l'Aràbia Saudita, entre ells Okaz i Saudi Gazette, i ha estat en dos períodes redactor cap del diari saudita Al Watan. Al desembre de 2016, les autoritats saudites van denunciar públicament Khashoggi després d'haver criticat el llavors president electe d'Estats Units, Donald Trump, en un acte celebrat a Washington, i el periodista va fugir de l'Aràbia Saudita als Estats Units al juny de 2017, on es va convertir en columnista habitual de The Washington Post.