Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Turquia: activistes de drets humans podrien ser condemnats a 15 anys en sentència imminent

© Amnistia Internacional
  • Després de dos anys i mig, el mçon mira a Istanbul per aquesta esperada sentència
  • Celebritats i personalitats de la política se sumen a dos milions de persones que exigeixen justícia. A Espanya, més de 2.600 persones ja han enviat missatges de solidaritat.
  • Una delegació d'alt nivell d'Amnistia Internacional amb presència espanyola escoltarà la sentència contra l'expresident i l'exdirectora de l'organització a Turquia.

S'espera que demà es dicti sentència en les causes judicials d'11 defensors i defensores dels drets humans, entre els quals figuren antics dirigents i diversos membres d'Amnistia Turquia, que porten més de dos anys i mig lluitant contra càrrecs falsos i que podrien ser condemnats a penes de fins a 15 anys de presó si són declarats culpables.

Amb motiu de la vista, que es reprèn demà a Istanbul, Amnistia Internacional ha declarat que només l'absolució de totes aquestes persones faria justícia als 11 activistes detinguts l'estiu de 2017 per càrrecs infundats de terrorisme. Ens els defensors i defensores dels drets humans jutjats figuren l'expresident d'Amnistia Turquia, Taner Kiliç; la seva exdirectora, Idil Eser, i diversos membres més d'Amnistia Turquia.

"La difícil situació d'aquests activistes mostra que Turquia s'ha convertit en un país on defensar les llibertats d'altres persones pot costar-te la teva pròpia llibertat i on es criminalitza la lluita pels drets humans. Aquesta sentència és una prova de foc per al sistema de justícia de Turquia; exigim que es posi fi ja a aquesta llarg llistat d'injustícies", ha afirmat Marie Struthers, directora d'Amnistia Internacional per a Europa.

"Des del moment en què van ser detinguts, va quedar clar que es tractava d'un judici de motivació política encaminat a silenciar a la societat civil independent dins de Turquia. Després de mesos a la presó i anys davant els tribunals, i sense que s'hagi presentat cap prova creïble per justificar els càrrecs formulats contra ells, qualsevol sentència que no sigui l'absolució total pels 11 activistes seria un escàndol".

En el curs de deu vistes judicials, les acusacions de "terrorisme" formulades contra els 11 processaments i processades han estat refutades categòricament, fins i tot amb les pròpies proves de la fiscalia. L'intent de l'acusació de presentar activitats de drets humans legítimes com a actes il·legítims ha fracassat estrepitosament. La sentència ha de reflectir aquesta realitat.

Des del 2017, més de dos milions de persones de tot el món s'han sumat a la petició de justícia per aquestes 11 persones, entre les quals, figures com Ben Stiller, Whoopi Goldberg, Edward Snowden, Peter Gabriel, Sting, Ai Weiwei, Anish Kapoor, Catherine Deneuve i Angélique Kidjo. A Espanya, en 15 dies que s'ha impulsat aquesta acció, més de 2.600 persones han enviat missatges de solidaritat.

En una carta oberta escrita el 2017, quan els 11 estaven encara a la presó, desenes de personalitats van afirmar: "Quan s'emmordassa defensors i defensores dels drets humans, tots els nostres drets es posen en perill. Són les persones que surten en la nostra defensa. Ara ens toca a nosaltres defensar-les".

Després de més de 14 mesos a la presó, Taner Kiliç va sortir en llibertat sota fiança l'agost de 2018. Vuit de les deu persones restants van passar gairebé quatre mesos cadascuna entre reixes abans de quedar en llibertat sota fiança a l'octubre de 2017. Però milers de persones més atrapades en la profunda i àmplia repressió de la dissidència de Turquia segueixen a la presó.

Els atacs contra defensors i defensores dels drets humans han augmentat durant l'onada de repressió que tenalla Turquia des de la temptativa de cop d'Estat del 2016. Les mesures enèrgiques adoptades pel govern després del cop s'han traduït en una agressió constant contra la societat civil que ha desembocat en el tancament de més de 1.300 ONG i 180 mitjans de comunicació, i l'acomiadament arbitrari de gairebé 130.000 funcionaris i funcionàries públics.

"La importància de la sentència arriba molt més allà de la sala del tribunal. L'absolució d'aquests 11 defensors i defensores dels drets humans hauria d'anunciar el començament de la fi de la repressió de la societat civil i el restabliment del respecte als drets humans a Turquia", conclou Marie Struthers.

"Els ulls del món estaran a la sala del tribunal. Qualsevol sentència que no sigui una absolució serà un esgarrifós recordatori que la veritat i la justícia s'han convertit en conceptes estranys a Turquia".

Més informació

La vista començarà a les 7.00 hores GMT del 19 de febrer (10.00 del matí, hora local) davant del 35è Tribunal Penal per a Delictes Greus d'Istanbul.

Hi haurà una conferència de premsa a les 6.30 del matí enfront del tribunal.

Assistirà a la vista a Istanbul una delegació internacional d'alts representants d'Amnistia Internacional de tot el món, entre els qui es troben: Kate Allen, directora d'AI Regne Unit; John Peder Egenaes, director d'AI Noruega; Anna Lindenfors, directora d'AI Suècia; Gabriele Stein, presidenta d'Amnistia Internacional Alemanya; Stefanie Rinaldi, presidenta d'Amnistia Suïssa i Yolanda Vega, coordinadora de Turquia a Amnistia Espanya.

Informació complementària

En la vista més recent, celebrada al novembre de 2019, el fiscal de l'Estat va presentar la seva opinió final, en la qual demanava que es declarés culpable Taner Kiliç de "pertinença a una organització terrorista", i a Idil Eser, Özlem Dalkıran, Günal Kurşun, Veli Acu y Nejat Taştan de "ajudar, sabent-ho i voluntàriament, a una organització terrorista". El fiscal va demanar al tribunal que absolgués İlknur Üstün, Şeyhmus Özbekli, Ali Gharavi y Peter Steudtner.

Més informació sobre el cas

Trobaran detalls de la vista de novembre de 2019 a https://www.amnesty.org/es/latest/news/2019/11/turkey-amnestys-exdirector-and-honorary-chair-must-be-acquitted-in-absurd-terror-trial/

En els dos últims anys i mig, més de dos milions de persones han demanat justícia per aquestes 11 persones. Entre les personalitats que han signat cartes obertes (el 2017) figuren: Edward Snowden, Catherine Deneuve, Ai Weiwei, Angélique Kidjo, Anish Kapoor, Peter Gabriel, Zoë Kravitz, Nazanin Boniadi, Don Cheadle, Marisa Tomei, Adam McKay, Paul Haggis, Joshua Malina, Fisher Stevens, Claire Danes, Ben Stiller, Whoopi Goldberg, Mike Farrell, Eva Orner, Peter Sarsgaard, Tim Roth, Kathy Najimy, Mark Ruffalo, Zach Galifianakis, Bruce Cohen, Shira Piven, Mike White, Tim Kring, James McAvoy, Francois Morel, Elif Shafak, Bianca Jagger, Juliet Stevenson, Juliette Binoche, Jane Birkin, Isabelle Huppert y Tanita Tikaram.