Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Tunísia: alarmant declaració presidencial a favor de la pena de mort

Kais Saied © GettyImages

El president tunisià Kais Saied va anunciar la seva postura a favor de restablir la pena de mort durant la reunió del Consell de Seguretat Nacional de dilluns, afirmant que "l'assassinat mereix la pena de mort". Va fer aquesta observació després del recent assassinat d'una nena a Ain Zaghouan. En resposta a aquest anunci, Amna Guellali, directora regional adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica, ha declarat:

"Tunísia no duu a terme execucions des del 1991. L'anunci del president a favor de la pena de mort és alarmant i contrari a dècades d'arrelada pràctica de no dur a terme execucions. El president Saied és el primer president que anuncia la seva intenció de posar en pràctica les condemnes a mort a Tunísia".

"Reprendre les execucions seria una bufetada a tots els avenços que ha fet el país en matèria de drets humans fins ara. Instem el president tunisià a corregir immediatament aquest inquietant anunci que faria retrocedir en lloc d'avançar la situació dels drets humans a Tunísia. També demanem a les autoritats de Tunísia que estableixin immediatament una moratòria oficial de les execucions amb vista a abolir la pena de mort".

"No hi ha dubte que l'assassinat és un crim abominable i que els qui el perpetren han d'enfrontar-se a la justícia. Però per horribles que siguin els crims comesos, no ha d'haver-hi excusa per matar un ésser humà. No existeixen proves versemblants que demostrin que la pena de mort dissuadeixi de cometre delictes de forma més eficaç que una pena de presó imposada en un judici just".

Informació complementària

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques de la persona condemnada o el mètode d'execució utilitzat per l'Estat per executar-la. La pena de mort és la forma extrema de pena cruel, inhumana i degradant i una violació del dret a la vida proclamat a la Declaració Universal de Drets Humans.

Des del 2012, Tunísia vota a favor de la resolució de l'Assemblea General de l'ONU sobre una moratòria de l'ús de la pena de mort.