Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tunisia: Les forces de seguretat han de respectar els drets dels participants en manifestacions contra l'austeritat

Les forces de seguretat tunisianes han d'abstenir-se de fer ús excessiu de la força i posar fi a la utilització de tàctiques d'intimidació contra manifestants pacífics, ha assenyalat Amnistia Internacional davant les grans protestes contra l'austeritat previstes per divendres a tot el país. Durant les manifestacions en contra del govern dels últims quatre dies, les forces de seguretat han utilitzat cada vegada més mètodes de mà dura per dispersar i detenir els participants. En el curs dels disturbis ha mort un manifestant.
"Les autoritats tunisianes han de donar prioritat a la seguretat dels manifestants pacífics i garantir que les forces de seguretat només facin ús de la força quan sigui absolutament necessari i proporcionat i per protegir els drets de les altres persones", ha manifestat Heba Morayef, directora regional d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.
"Aquestes manifestacions s'estan produint en resposta a una situació econòmica veritablement difícil, i la funció de la policia ha de consistir a relaxar la tensió, no en intensificar-la."
La població tunisiana s'està tirant al carrer des del dilluns 8 de gener a més de 20 localitats del país, per protestar per l'acusada pujada dels preus i els impostos en el pressupost imposat pel govern del país.
El grup activista "Fesh Nestannew?" ( "Què estem esperant?"), que està dirigit per joves, ha cridat a la mobilització per pressionar el govern per tal que revisi els seus plans, i es preveu que les manifestacions s'intensifiquin el divendres perquè s'han convocat concentracions multitudinàries.
El 8 de gener, quan un grup de membres del grup marxava pacíficament pel centre de Tunísia capital per demanar la llibertat d'activistes detinguts, les forces de seguretat van utilitzar porres per dispersar-los.
La policia ha detingut almenys 15 activistes i coordinadors del grup per delictes com pintar lemes a les parets i distribuir octavetes per convocar manifestacions. Molts han estat posats en llibertat després de prolongats interrogatoris.
Un dels que continuen sota custòdia és el catedràtic de filosofia i activista Ahmed Sassi, que va ser detingut arbitràriament a casa seva, a Tunísia capital, dimecres i compareixerà davant un fiscal divendres.
"Aquestes detencions semblen intimidació. Les autoritats tunisianes estan fustigant a la gent per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió ", ha afegit Heba Morayef.
Encara que algunes de les protestes han estat totalment pacífiques, en diversos casos s'han produït actes esporàdics de violència, que han degenerat en saquejos i vandalisme.
"Els actes de saqueig i vandalisme exigeixen una resposta de les forces de seguretat, però ha de ser proporcionada als delictes comesos. Els disturbis dels carrers de Tunísia no han de donar a la policia llum verda per prendre represàlies fent ús il·legítim o excessiu de la força ", ha explicat Heba Morayef.
Dilluns a la nit va morir un manifestant, Khomsi el-Yerfeni, durant una protesta organitzada a la localitat de Tebourba, 30 quilòmetres a l'oest de Tunísia capital.
Testimonis presencials han dit a Amnistia Internacional que va morir després d'haver estat atropellat per un vehicle policial dues vegades. No obstant això, el Ministeri de l'Interior de Tunísia ha manifestat en una declaració que va morir asfixiat pel gas lacrimogen perquè patia una malaltia respiratòria crònica.
La família de Khomsi el-Yerfeni ha negat que hi hagués alguna malaltia crònica i ha dit a Amnistia Internacional que mai havia tingut cap historial mèdic en un hospital, com ha afirmat el Ministeri de l'Interior.
Encara no s'han anunciat els resultats de l'autòpsia. En qualsevol cas, si la policia fa ús de la força, inclosa la utilització de gas lacrimogen, per dispersar una reunió, ha de garantir que es presti assistència i atenció mèdica a tota persona ferida o afectada, el més aviat possible.
"Les autoritats tunisianes han d'iniciar immediatament una investigació exhaustiva i imparcial sobre la mort de Khomsi el-Yerfeni, el que inclou fer públics els resultats de l'autòpsia amb total transparència", ha assenyalat Heba Morayef.
"Si es determina que algun funcionari encarregat de fer complir la llei és responsable penalment de la seva mort, ha de ser portat davant la justícia."
D'acord amb les normes internacionals, la policia només ha de fer ús de la força quan sigui estrictament necessari i proporcionat i de manera que es causi el menor dany o lesió possible.