Actuem pels drets humans a tot el món

TripAdvisor ha de marxar dels assentaments il·legals israelians on es cometen violacions de drets humans

Activistes d'Amnistia Internacional Catalunya davant de les oficines de TripAdvisor a Barcelona (juliol 2019) / Foto: Dani Vilaró - Amnistia Internaional Catalunya (AIC)

Mentre Israel accelera la construcció d'assentaments il·legals als Territoris Palestins Ocupats (TPO), contravenint descaradament el dret internacional, Amnistia Internacional demana a TripAdvisor que elimini amb caràcter urgent els seus anuncis en els assentaments i transmeti el missatge clar que no seguirà contribuint al fet que es cometin violacions de drets humans.

Amb el fort augment en curs de l'expansió dels assentaments i els persistents atacs contra la població palestina i les seves propietats per part d'alguns colons israelians, és més important que mai que les empreses deixin de legitimar els assentaments fent-hi negocis.

Amnistia Internacional ha presentat avui una petició al conseller delegat de TripAdvisor, Stephen Kaufer, signada per més de 300.000 persones de tot el món, en què es demana a l'empresa que es marxi dels assentaments il·legals. L'empresa no ha respost a les sol·licituds de comentaris d'Amnistia Internacional.

"Els assentaments israelians vulneren el dret internacional i constitueixen crims de guerra. Les empreses que hi operen estan contribuint al fet que es cometin violacions de drets humans i donant suport tàcit a la política d'Israel d'expulsar la població palestina de casa seva i esclafar els seus drets fonamentals", va declarar Saleh Higazi, sotsdirector regional d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

"És vergonyós que TripAdvisor no hagi actualitzat les seves polítiques, ni tan sols mentre Israel segueix avançant amb apropiacions de terres cada vegada més agressives que intensifiquen el patiment de la població palestina. TripAdvisor ha de complir amb la seva responsabilitat de respectar els drets humans i abstenir-se de contribuir al fet que es cometin crims de guerra".

El 2019, Amnistia Internacional va documentar com les empreses de turisme digital fomenten crims de guerra i violacions de drets humans contra la població palestina i se'n beneficien mitjançant la promoció d'atraccions en terres ocupades il·legalment.

Des del 1967, s'han enderrocat desenes de milers de propietats palestines i s'ha sotmès a desplaçament forçat comunitats senceres per deixar lloc a assentaments il·legals. Així mateix, s'han desviat recursos naturals que s'han destinat als assentaments, que prosperen mentre les comunitats palestines pateixen violacions sistemàtiques i institucionalitzades de drets humans.

El dret internacional diu clarament que establir assentaments en territoris ocupats és il·legal i constitueix un crim de guerra, i la comunitat internacional s'oposa des de fa temps a aquestes violacions de drets.

Aquest mateix any, l'ONU va publicar una base de dades en la qual figuren més de 100 empreses amb relacions empresarials amb els assentaments, entre les quals TripAdvisor. Les empreses incloses en la llista que continuen mantenint la seva relació amb els assentaments estan incomplint conscientment les seves obligacions internacionals, en la virtut de les quals han d'evitar que les seves pròpies activitats provoquin o contribueixin a provocar conseqüències negatives sobre els drets humans i afrontar-les quan aquestes conseqüències es produeixin.

Violacions de drets propiciades pel sector turístic

La investigació d'Amnistia Internacional mostra que el sector turístic exerceix un paper important en l'expansió dels assentaments en atreure visitants que estimulen les seves economies, i legitimar i normalitzar l'existència dels propis assentaments. TripAdvisor és el lloc web de viatges més visitat per turistes estrangers que van a Israel, i promou almenys 70 llocs per allotjar-se o activitats en assentaments israelians.

Després de la publicació de l'informe d'Amnistia Internacional el 2019, TripAdvisor va dir:

"Entenem que aquesta qüestió és un afer delicat amb implicacions culturals i polítiques. Anunciar una propietat o negoci en TripAdvisor no representa que donem suport a aquest establiment".

Des de llavors, l'empresa no ha canviat cap de les seves polítiques i el lloc web de TripAdvisor segueix contenint anuncis que presenten com a emocionants destinacions turístiques el que en realitat són escenaris de crims. Per exemple, anuncia un camp de vinyes i un jaciment arqueològic a Susya, en els pujols del sud Hebron, un assentament que no para d'expandir-se i que ha obligat generacions de palestins i palestines a marxar de casa seva i que segueix causant violacions de drets humans a la comunitat desplaçada. És un lloc en el qual no pot entrar la població palestina, ni tan sols els qui vivien al poble sobre les runes del qual es va construir l'emplaçament.

"La resposta de TripAdvisor ignora totalment el que estableix el dret internacional, així com el fet que els seus propis anuncis injecten diners en l'economia dels assentaments", va subratllar Saleh Higazi.

"Mentre els turistes gaudeixen en l'assentament de Susya del vi i d'una piscina, la població palestina, a l'altre costat de la tanca coronada per filferro, viu en allotjaments improvisats que seran enderrocats i té dificultats per trobar aigua no contaminada. El turisme està mantenint aquesta indignant situació".

Activista d'Amnistia Internacional castigat

Poc després de la publicació de l'informe d'Amnistia, Israel va sotmetre a Laith Abu-Zeyad, responsable de campanyes sobre Israel i els TPO, a una prohibició punitiva de viatjar. A Laith, que viu a Cisjordània, no se li ha donat cap justificació de la prohibició ni una oportunitat significativa per recórrer-hi.

No només no pot viatjar a l'estranger, sinó que se li va impedir entrar a Jerusalem a visitar a la seva mare abans que aquesta morís, per "motius de seguretat" no revelats. Hi ha raons per creure que la prohibició és una resposta al treball de drets humans de Laith i a la documentació per Amnistia de les violacions de drets que comet Israel.

"El cas de Laith mostra la brutal realitat de l'ocupació israeliana. TripAdvisor està contribuint a un sistema que desplaça, atrapa i traumatiza milions de palestins i palestines, i castiga els qui protesten", va dir Saleh Higazi.

La situació es deteriora

Segons Peace Now, s'està produint un fort augment de l'expansió dels assentaments des que va començar l'any i es va fer públic el que es coneix com "acord del segle" del president nord-americà Donald Trump. Alhora, la violència que perpetren els colons contra la població palestina continua en tots els TPO, inclosa Jerusalem Est, i les autoritats israelianes intervenen en comptades ocasions. Segons l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU, des que es va fer públic l'acord de Trump hi ha hagut almenys 250 incidents de violència, intimidació o entrada il·legal protagonitzats per colons israelians.

El govern israelià planeja engegar en breu la seva annexió proposada de grans zones de Cisjordània. El pla està contingut en el que es coneix com "acord de pau" de l'administració Trump, que es va anunciar sense consultar la població palestina i que ha estat rebutjat per la majoria de la comunitat internacional. El dret internacional prohibeix l'annexió de territoris ocupats en qualsevol circumstància.

"En aquest context, és més important que mai que les empreses actualitzin les seves polítiques i posin fi a les seves activitats en els assentaments, per deixar clar que no donen suport a les flagrants violacions d'Israel del dret internacional", va concloure Saleh Higazi.

"En continuar fent negocis amb els assentaments, TripAdvisor està alineant-se amb les polítiques abusives del govern israelià i l'administració Trump, ignorant el patiment de la població palestina i actuant en contra del dret internacional".