Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tribunal de Justícia de la UE decideix que no hi ha infracció en l'acomiadament de dues dones per portar hijab


Després de les resolucions d'avui del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en les quals s'afirma que dos ocupadors no van infringir la legislació antidiscriminación de la UE en acomiadar a sengles dones dels seus respectius treballs a França i Bèlgica per portar hijab, John Dalhuisen, director del programa regional per a Europa i l'Àsia Central d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Les decebedores sentències dictades avui pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea donen més marge als ocupadors per discriminar les dones -i els homes- per les seves creences religioses. En un moment en el qual la identitat i l'aparença s'han convertit en un camp de batalla polític, les persones necessiten més protecció enfront dels prejudicis, no menys."

"El Tribunal sí ha declarat que els ocupadors no tenen llibertat per sotmetre's als prejudicis dels seus clients. Però en resoldre que les polítiques de les empreses poden prohibir símbols religiosos per motius de neutralitat, han obert una porta del darrere per a aquests mateixos prejudicis. Ara són els governs nacionals els qui han de fer un pas endavant i protegir els drets dels seus ciutadans i ciutadanes".

Informació complementària

El 12 de juny de 2006, G4S Secure Solutions NV (G4S), empresa privada de Bèlgica, va acomiadar Samira Achbita, que hi treballava com a recepcionista des de febrer de 2003, per haver informat a l'empresa de la seva intenció de començar a portar l'hiyab al centre de treball. Els empleats i empleades de G4S estaven sotmesos a una prohibició no escrita, i des de l'endemà escrita, de portar símbols religiosos i filosòfics al centre de treball.

En un altre cas, el 22 de juny de 2009, Micropole SA, empresa privada amb seu a França, va acomiadar Asma Bougnaoui, que hi treballava com a enginyera de disseny des del 15 de juliol de 2008, perquè volia seguir portant el hijab quan prestava serveis als clients de l'empresa. Micropole SA va indicar en la carta d'acomiadament que els empleats i empleades havien de respectar una política de "neutralitat" en la seva relació amb els seus clients.

Amnistia Internacional, juntament amb la Xarxa Europea contra el Racisme, va al·legar davant el Tribunal que les mesures imposades per G4S Solutions NV i Micropole SA als seus empleats i empleades constitueixen discriminació basada en la religió o les creences.