Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tretze ONG se sumen a la campanya #ElOdioNoEsInocente per frenar els discursos d'odi

Tretze ONG s'han sumat a la campanya  #ElOdioNoEsInocente per frenar els discursos d'odi, tant en l'esfera pública com en l'àmbit privat. Les organitzacions són: AIETI, Alianza por la Solidaridad, Andalucía Acoge, Amnistia Internacional, Associació Rumiñahui, CEAR, Coordinadora Galega de ONGD, Coordinadora d'ONGD, Ressons do Sud, Entrecultures, Federació SOS Racisme, FELGTB, Xarxa de Dones Llatinoamericanes.

Segons les entitats, aquesta iniciativa té diversos objectius: fer una crida a les autoritats perquè actuïn eficaçment davant dels discursos d'odi; fer una crida a la responsabilitat de grups polítics, mitjans de comunicació i ciutadania perquè no alimentin aquest tipus de missatges; conscienciar sobre l'impacte negatiu que aquests discursos tenen sobre la vida de les persones; i, finalment, fer una crida a fomentar models de societat inclusius i tolerants.

Segons han detectat aquestes organitzacions i d'acord amb l'informe del Ministeri de l'Interior sobre l'evolució dels incidents relacionats amb els delictes d'odi a Espanya (2017), l'auge d'aquests discursos és cada vegada més important en l'àmbit dels delictes d'odi.

Per a aquestes organitzacions, els discursos d'odi no són innocents, sinó que pretenen atacar determinats grups de persones i culpabilitzar-los de determinats problemes socials per distreure l'atenció de les seves veritables causes i, per tant, de les seves veritables solucions. "Aquests missatges tenen com a víctimes a persones d'un determinat origen, ètnia, religió, orientació sexual, identitat de gènere o estatus migratori, fet que contribueix a generar un clima d'intolerància i discriminació que pot portar a situacions de violència", han afirmat.

Acció online per frenar l'odi

A més, en el marc de la campanya #ElOdioNoEsInocente, les ONG han desenvolupat vídeos d'animació que reforcen els objectius de la campanya. Es tracta de materials que promouen la reflexió sobre les conseqüències d'emetre judicis de valor sobre determinats grups de persones sense haver-ne contrastat la informació ni reflexionat. Amb aquesta proposta, les ONG recorden la importància d'anteposar la dignitat de les persones a qualsevol prejudici. Poden ser consultats a la web de la campanya.

Les organitzacions destaquen que l'odi no és una opinió i no és innocent: és un atac a les persones, a la cohesió social, als drets humans i a les democràcies. "En un context de desinformació, l'odi i els rumos falsos bulos són una potent eina de manipulació de l'opinió. És una estratègia organitzada per assenyalar bocs expiatoris, desviar l'atenció dels problemes reals i deshumanitzar les persones. Distracció, troleig, generació de campanyes aparentment espontànies... tot val per manipular la nostra opinió".

La violència discursiva ha generat una cultura de l'odi especialment perillosa en els entorns digitals que té tant conseqüències directes (danys emocionals i psicològics) com indirectes (erosió de la dignitat de les víctimes). Suposen també conseqüències per a tota la societat: perpetuació de prejudicis, estigmatització, deshumanització, divisió, violència.

Les organitzacions conviden a contrastar la informació que promogui prejudicis i estereotips, així com reflexionar sobre el nostre paper per canviar aquesta realitat. Combatre aquests discursos és a les nostres mans, des de la posició que ocupem en la societat; totes les persones tenim la responsabilitat compartida de fomentar una cultura de la solidaritat, el respecte i la convivència per garantir societats democràtiques i pacífiques.