Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Tractat Internacional sobre el Comerç d'Armes: Una majoria aclaparadora de països hi vota a favor

27/10/06 - Ahir a la nit a les Nacions Unides la majoria dels governs del món van donar el primer pas cap a un tractat global sobre el comerç d'armes.

amnistia amni, 

Nova York / Madrid.- Ahir a la nit a les Nacions Unides la majoria dels governs del món van donar el primer pas cap a un tractat global sobre el comerç d'armes que impedeixi les transferències internacionals d'armes que alimenten els conflictes, la pobresa i greus violacions dels drets humans. La votació s'ha produït tres anys després del llançament de la campanya Armes sota Control. Més d'un milió de persones a 170 països han estat reclamant aquest tractat.

 

La votació en el Primer Comitè de l'Assemblea General de Nacions Unides ha estat la primera ocasió en què els governs han votat sobre una proposta per elaborar un tractat sobre el comerç d'armes, i el suport ha estat aclaparador: 139 hi han votat a favor, i només els Estats Units hi han votat en contra. El suport ha estat especialment fort a Europa, Àfrica i Amèrica Llatina.

 

Els treballs sobre el tractat començaran a principis de 2007 quan el nou Secretari General de l'ONU, Ban Ki-moon, comenci a demanar els punts de vista dels estats membres de l'ONU per establir els principis bàsics del tractat.

 

La resolució que engega l'elaboració del tractat ha estat copatrocinada per 116 governs, una xifra enorme per a una iniciativa tan important com aquesta. A més, 15 guardonats amb el Premi Nobel de la Pau han donat suport aquesta setmana a la crida a favor del tractat sobre el comerç d'armes en una declaració pública de la Fundación Arias i la campanya Armes sota Control, impulsada a Espanya per Amnistia Internacional i Intermón Oxfam.

 

?El suport enorme que s?ha donat en aquesta votació per elaborar un tractat global sobre el comerç d'armes és una oportunitat històrica perquè els governs abordin el flagell de les transferències d'armes irresponsables i immorals. Qualsevol tractat creïble haurà d'il?legalitzar aquestes transferències, que alimenten els assassinats sistemàtics, les violacions, les tortures i l'expulsió de milers de persones de les seves llars?, explica Kate Gilmore, sotssecretària general executiva d'Amnistia Internacional.

 

?Els governs del món han votat per posar fi a l'escàndol del descontrol en el comerç d'armes. Des que va començar la campanya Armes sota Control fa tres anys, s'estima que un milió de persones han estat assassinades amb armes convencionals. En resposta a això, més d'un milió de persones a més de 170 països han demanat un tractat sobre el comerç d'armes. Els governs han respost a aquesta petició?, diu Ariane Arpa, directora general d?Intermón Oxfam.

 

?Hem recorregut un llarg camí des que vam llançar la campanya Armes sota Control fa tres anys. Llavors, la possibilitat que es negociés un tractat sobre el comerç d'armes a les Nacions Unides es veia, com a molt, com un ideal. Però ara som part de la majoria. Aquesta victòria ha de convertir-se en un tractat sobre el comerç d'armes fort i eficaç, basat en els compromisos adquirits pels governs en virtut del dret internacional?, va explicar Rebecca Peters, directora de IANSA.

 

 

 

El procés

 

La resolució demana al Secretari General que reculli els punts de vista dels estats membres de l'ONU sobre la viabilitat, l'abast i els paràmetres d'un instrument legal integral legalment vinculant que estableixi estàndards internacionals comuns per a l'exportació, importació i transferència d'armes convencionals, i que remeti un informe a l'Assemblea General a la fi de 2007. A això seguirà, el 2008, l'establiment per part del Secretari General d'un grup d'experts governamentals de tot el món que examinarà els continguts més en detall i informarà a l'Assemblea General de l'ONU.

 

 

 

Sobre la campanya

 

La idea d'establir normes globalment vinculants sobre les transferències d'armes va arrencar el 1995 per iniciativa d'un grup de guardonats amb el Premi Nobel de la Pau, entre ells Amnistia Internacional i l'actual president de Costa Rica, Oscar Arias. Amnistia Internacional, Oxfam Internacional (Intermón Oxfam a Espanya) i la xarxa d'ONG IANSA van llançar la campanya Armes sota Control el 2003, que fins ara té el suport a tot el món de més d?un milió de persones.

 

Si voleu més informació sobre la campanya podeu consultar: www.armasbajocontrol.org.

 

La Xarxa Internacional d'Acció contra les Armes Lleugeres (IANSA) es va fundar el 1998, compta amb més de 500 ONG associades a més de 100 països, i participa en la campanya global ?Armes Sota Control?. A Espanya actualment no hi té seu, però us podeu posar en contacte amb ells a Londres: Alun Howard, +44 (0) 7900 242 869.

 

(27/10/2006)