Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Twitter no fa prou per protegir les dones de la violència i els abusos a Internet

© Bakarmax

Twitter continua sense fer prou per protegir les dones de violència i abusos en Internet, tot i les reiterades promeses, revela una nova anàlisi d'Amnistia Internacional.

La Taula de puntuació de Twitter posa nota a l'historial de l'empresa de xarxes socials en l'aplicació d'un seguit de recomanacions per abordar els abusos contra les dones en la plataforma, des que Amnistia Internacional va posar en relleu per primera vegada la magnitud del problema en l'informe de 2018 Toxic Twitter. Malgrat alguns progressos benvinguts, Twitter ha de fer molt més per abordar el problema. L'empresa ha aplicat plenament només una de 10 recomanacions concretes, amb progressos limitats pel que fa a l'augment de la transparència en el tractament de les denúncies d'abusos.

"Twitter encara no fa prou per abordar l'allau d'abusos que pareixen les dones en la plataforma. La nostra anàlisi mostra que, malgrat alguns progressos, Twitter no fa prou per protegir les dones que utilitzen la xarxa, per la qual cosa moltes usuàries se silencien o autocensuren en la plataforma", ha afirmat Rasha Abdul Rahim, codirectora d'Amnesty Tech.

"Hem exposat mesures clares i senzilles que Twitter pot adoptar perquè la seva plataforma sigui un lloc més segur on les dones puguin expressar les seves opinions. Twitter pot i ha de fer més per protegir les dones dels abusos".

Des de la publicació de Toxic Twitter el 2018, Amnistia Internacional ha continuat posant en relleu la magnitud dels abusos que pateixen les dones a Twitter, per exemple a l'Argentina, l'Índia, el Regne Unit i els Estats Units. Mentrestant, les dones han seguit denunciant els abusos que pateixen a Twitter i la manca de resposta adequada de l'empresa.

Els abusos persistents que pateixen moltes dones en la plataforma afecten el seu dret a expressar-se en condicions d'igualtat i llibertat i sense temor. Aquests abusos són molt interseccionals, i les dones pertanyents a minories ètniques o religioses, a grups marginades, les dones lesbianes, bisexuals o transgènere -així com les persones no binàries- i les dones amb discapacitat, es veuen afectades de forma desproporcionada pels abusos en la plataforma.

L'escriptora i activista índia Meena Kandasamy ha afirmat: "Ser una dona tàmil, de casta mixta, que es pronuncia en contra del sistema de castes discriminatori de l'Índia, ha resultat ser una mescla explosiva a Twitter. Rebo un torrent d'insults racistes i misògins, incloses amenaces de violació. Twitter sembla voler sempre contemporitzar i actua amb excessiva lentitud a l'hora d'abordar els diferents tipus d'abús que pateixen les dones. Twitter és un lloc de pes per expressar-nos, però ha de prendre més mesures per netejar la plataforma i convertir-la en un lloc segur per a les dones".

Amnistia Internacional va fer arribar a Twitter recomanacions concretes sobre com pot complir millor amb les seves responsabilitats en matèria de drets humans, i en va destacar 10 que segons l'organització són fonamentals per ajudar a abordar els abusos a Internet contra les dones. La Taula de puntuació de Twitter utilitza un sistema de colors de semàfor per puntuar els progressos de Twitter en l'aplicació de les recomanacions, que abracen la transparència, mecanismes de denúncia i millora de les característiques de privadesa i seguretat. El color vermell significa que la recomanació no s'ha aplicat, el taronja indica treball en curs, i el verd vol dir que la recomanació s'ha aplicat plenament.

A causa de la falta de dades significatives proporcionades per Twitter, resulta difícil fins i tot calibrar tota l'extensió del problema. Per exemple, Twitter segueix sense proporcionar dades detallades i desglossades per país de les denúncies d'abusos realitzades per les persones usuàries, ni proporciona dades sobre quantes d'elles denuncien tipus específics de llenguatge abusiu, com ara insults basats en el gènere o la raça.

Twitter es mostra també reticent pel que fa a la divulgació d'informació detallada sobre el nombre de moderadors de continguts que utilitza, i quina classe de cobertura proporcionen en diferents països i idiomes.

La xarxa social ha de ser més transparent pel que fa a la manera en què dissenya i aplica processos automàtics per identificar abusos a Internet contra les dones. Tot i que ha revelat detalls sobre l'ús d'algorismes per combatre la desinformació durant l'actual pandèmia de COVID-19, Twitter segueix sense oferir el mateix nivell de transparència sobre com s'utilitzen els algorismes per abordar les piulades abusives.

Twitter ha fet progressos que són benvinguts en algunes àrees, com la millora del procés d'apel·lació, oferint més orientació als usuaris i usuàries sobre com funciona el procés i com es prenen les decisions. S'ha qualificat a l'empresa amb groc pels seus esforços per augmentar la sensibilització dels usuaris i usuàries sobre les característiques de privadesa i seguretat, i per educar a aquestes persones sobre els danys que causen els abusos.

Twitter té la responsabilitat de respectar els drets humans, inclosos els drets a viure sense discriminació ni violència i a la llibertat d'expressió i opinió.

"És totalment a mans de Twitter dur a terme aquests canvis, que suposarien una millora real de l'experiència de la plataforma per a milions de dones", ha afirmat Michael Kleinman, director de la Iniciativa Silicon Valley d'Amnistia Internacional.

"El director executiu de Twitter, Jack Dorsey, ha de passar de les paraules als fets i mostrar que està compromès de debò per convertir Twitter en un lloc més segur per a les dones. Seguirem pressionant l'empresa fins que vegem més canvis que mostrin realment que els abusos contra les dones no són ben rebuts en la plataforma".

La resposta de Twitter

En resposta a la nostra anàlisi, Twitter ha reconegut que ha de fer més. No obstant això, l'empresa afirma que la combinació de moderació humana i ús de tecnologia li permet donar una resposta més proactiva als abusos a Internet. Sobre la publicació de dades desglossades per país o regió, Twitter afirma que això podria ser susceptible d'interpretacions errònies i donar una impressió enganyosa del problema.

Encara que Amnistia Internacional reconeix que el context és important, no hi ha res que impedeixi a Twitter proporcionar aquest context juntament amb les dades, i la responsabilitat de l'empresa en matèria de drets humans comporta una obligació de transparència per la seva banda respecte a la manera en què s'ocupa de les denúncies de violència i abús.