1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Terribles denúncies contra Shell per execucions de nou activistes arriben als tribunals 23 anys després

Esther Kiobel
Esther Kiobel, una de les dones que ha denunciat Shell per la implicació de l'execució del seu marit a Nigèria
Shell haurà de respondre finalment per la seva implicació en les execucions de nou ogonis a Nigèria.

Un tribunal neerlandès escoltarà avui els primers arguments d'una causa històrica contra Shell, en què s'acusa al gegant del petroli d'instigar les nombroses violacions de drets humans comeses pel govern nigerià contra el poble ogoni a la dècada de 1990.

Esther Kiobel, Victoria Bera, Blessing Eawo i Charity Levula han demandat Shell perquè l'acusen d'implicació en la detenció il·legal i execució dels seus marits per l'exèrcit nigerià. Els fets van passar després d'una brutal repressió de les protestes del poble ogoni contra la devastació de la seva regió com a conseqüència de la contaminació provocada per Shell.

Amnistia Internacional, dóna suport a les demandants i a l'equip jurídic que porta l'assumpte i ha documentat de manera independent la implicació de Shell en els homicidis, violacions i tortures que va cometre el govern nigerià per a intentar sufocar les protestes. Barinem Kiobel, Baribor Bera, Nordu Eawo i Paul Levula van morir penjats l'any 1995, després d'un judici que va ser una farsa. Les seves vídues demanen ara una indemnització i una disculpa pública de Shell. Juntament amb ells, van ser executats cinc homes més, inclòs el líder de les protestes Ken Saro-Wiwa, pel que es coneix el grup com els “els nou ogonis”.

“Serà la primera vegada, en una batalla per la justícia que dura més de 20 anys, que Esther Kiobel i les altres demandants tenen l'oportunitat d'explicar els seus casos en els tribunals. Aquestes dones creuen que els seus marits estarien encara vius si no hagués estat pel desvergonyit egoisme de Shell, que va fomentar la sagnant repressió exercida pel govern nigerià contra els qui participaven en les protestes, a costa fins i tot del patiment humà”, ha afirmat Mark Dummett, investigador d'Amnistia Internacional sobre Empreses i Drets Humans.

“Malgrat les nombroses proves contra Shell, l'empresa ha aconseguit eludir la justícia durant anys, i fins ara no ha hagut que respondre mai davant dels tribunals per aquestes denúncies. Demà serà un dia històric, d'enorme importància per a totes les persones del món que s'han vist perjudicades per la cobdícia i la insensatesa de les empreses globals.

Portar una poderosa multinacional als tribunals per danys que ha causat fora del seu país és un procés terriblement llarg. Esther Kiobel va presentar per primera vegada una demanda contra Shell a Nova York, l'any 2002, però la Cort Suprema nord-americana va resoldre l'any 2013 que els Estats Units no tenien competència per jutjar l'afer. A causa d'això, els tribunals nord-americans mai van arribar a examinar el fons de les denúncies contra Shell.

Les quatre demandants acusen Shell d'implicació en la detenció il·legal i la violació de la integritat personal i del dret a un judici just i a la vida dels seus marits, i de violació del seu dret a la vida familiar.

Amnistia Internacional va ajudar l'equip jurídic d'Esther Kiobel a presentar la demanda als Països Baixos l'any 2017 i va descriure amb detall en l'informe, In The Dock, la implicació de Shell en les detencions i execucions. Les demandants demanen també que el tribunal ordeni a Shell lliurar més de 100.000 documents interns que són decisius per a la demanda. Els advocats de Shell es neguen a fer-ho, malgrat que aquests documents es van presentar com a prova en la demanda dels Estats Units.

“És hora de posar fi a decennis d'impunitat de Shell”, ha manifestat Mark Dummett.

“La valentia, resiliència i determinació d'aquestes dones obstinades a netejar el nom dels seus marits i fer retre comptes a Shell són exemplars. Tenen el suport dels activistes i les activistes d'Amnistia Internacional de tot el món”.

La vista tindrà lloc al Tribunal de Districte de la Haia el 12 de febrer.