Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Taiwan, primer país asiàtic que legalitza el matrimoni homosexual en aprovar un projecte de llei històric

© Amnistia Internacional

En resposta a la notícia que l'Assemblea Legislativa de Taiwan ha aprovat una llei que, quan entri en vigor el 24 de maig, convertirà l'illa en el primer lloc d'Àsia que legalitza el matrimoni entre persones del mateix sexe, Annie Huang, directora en funcions d'Amnistia Internacional Taiwan, ha manifestat:

"Taiwan avui ha fet historia en la lluita per la igualtat de les persones LGBTI. L'amor s'ha imposat a  l'odi, i la igualtat, a la discriminació. És un moment d'alegria i celebració, però ha estat necessària una llarga i dura campanya per convertir Taiwan en el primer país d'Àsia que legalitza el matrimoni entre persones del mateix sexe".

"Esperem que aquesta votació històrica propagui un ona pel continent que proporcioni l'impuls que tant necessita rebre la lluita per la igualtat de les persones LGBTI a la regió. Ens omple d'orgull i alegria que a partir de divendres de la setmana vinent les parelles homosexuals de Taiwan puguin contreure matrimoni i vegin per fi reconeguts el seu amor i la seva relació en condicions d'igualtat en la llei. Però el govern taiwanès no ha de quedar-se aquí, ha de prendre mesures per eliminar totes les formes de discriminació per motius d'orientació sexual, identitat de gènere i condició intersexual".

Informació complementària

El 17 de maig, l'Assemblea Legislativa de Taiwan va votar per majoria a favor de l'aprovació d'un avantprojecte de llei anomenat "Llei d'Aplicació de la Interpretació del Yuan Judicial Núm. 748". La nova llei entrarà en vigor el 24 de maig de 2019.

Segons aquesta llei, les parelles homosexuals tenen el mateix dret que les heterosexuals a contreure matrimoni legalment, així com molts dels mateixos drets i deures aplicables en virtut del reglament del Codi Civil.

No obstant això, en algunes àrees, la llei no garanteix plenament el matrimoni igualitari. Per exemple, no reconeix a les parelles homosexuals el mateix dret d'adopció. Només els permet adoptar fills i filles biològics del marit o dona, i no l'adopció en comú de fills i filles no biològics, com es permet, en canvi, a les parelles heterosexuals.

Al maig de 2017, el Tribunal Constitucional de Taiwan va decidir que la legislació existent sobre el matrimoni discriminava les parelles homosexuals. Va concedir dos anys a l'Assemblea Legislativa per reformar-la o aprovar una nova legislació que legalitzés les unions entre persones del mateix sexe.

Després de presentar el govern la proposta aprovada ara, grups i polítics anti LGBTI van proposar dos projectes de llei sobre unions entre persones del mateix sexe que eren un "terme mig" amb menys drets, perquè legalitzaven la "cohabitació" o "associació", i els van presentar al Parlament per a la seva aprovació. Tots dos van ser rebutjats.

Amnistia Internacional creu que el dret humà a la dignitat i la igualtat obliguen a garantir el dret al matrimoni de les parelles homosexuals en les mateixes condicions i els mateixos drets que el de les parelles heterosexuals.