Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Tailàndia: el tancament dels mitjans de comunicació, tàctica d’intimidació mentre augmenten les protestes

Photo Adryel Talamantes/NurPhoto via Getty Images

Davant de la notícia de què un tribunal ha confirmat l'ordre del govern de tancar "totes les plataformes" de Voice TV, Ming Yu Hah, directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Voice TV estava fentla seva feina, informant de les creixents protestes pacífiques en tot el país. Igual que els càrrecs formulat contra destacats manifestants, aquestes tàctiques són clars intents de les autoritats d'intimidar i assetjar les persones per silenciar-les."

"L'assetjament als mitjans de comunicació no és més que una de les dimensions de l'actual atac de les autoritats tailandeses contra els mitjans de comunicació, juntament amb les amenaces de bloquejar la plataforma de missatgeria Telegram i l'ús de la Llei de Delictes Informàtics, entre altres, contra les persones pel que publiquen i comparteixen a Internet."

"Tailandesos i tailandeses de totes les edats surten al carrer i engreixen les files d'aquest moviment pacífic liderat per la joventut. Les autoritats tailandeses han de respectar i protegir els drets a la llibertat d'expressió, reunió pacífica i llibertat de premsa. Han de permetre que la ciutadania expressi pacíficament les seves opinions als carrers i a les xarxes socials, i han de permetre que la premsa informi sobre el que està passant."

Demanem de nou a les autoritats la llibertat immediata i incondicional de totes les persones que han protestat pacíficament i que estan actualment detingudes. Les autoritats han de retirar tots els càrrecs formulats en contra els manifestants i, mentrestant, garantir que totes les persones acusades tenen accés a assessorament jurídic.

També instem les autoritats que revoquin la prohibició imposada al grup Voice TV i a altres empreses de mitjans de comunicació i permetin operar als mitjans independents en plena llibertat sense intimidació, fustigació ni por a patir represàlies.

Informació complementaria

Dimarts 20 d'octubre, el tribunal penal tailandès va confirmar l'ordre del Comandament Conjunt per a l'Administració de la Situació d'Excepció de tancar totes les emissores de televisió i emissions digitals del grup Voice TV. L'ordre afectava també altres tres mitjans de comunicació: Prachatai, The Standard i The Reporters, tot i que encara no hi ha resolució judicial en els seus casos. Segons les autoritats, aquests mitjans han infringit ordres dictades en aplicació del Decret d'Excepció anunciat la setmana passada. Un portaveu del Ministeri per a l'Economia i la Societat Digitals va afegir que també s'havia trobat que Voice TV vulnerava la Llei de Delictes Informàtics.

Des del 13 d’octubre de 2020, les autoritats han detingut almenys 49 manifestants, alguns d'ells en aplicació dels poders d'excepció, inclosos els anunciats enguany. El 15 d'octubre de 2020 es va declarar un estat d'excepció “greu”. Continuen augmentant els informes sobre noves detencions. En tot el país han augmentat les protestes en les quals es reclama una nova Constitució, la reforma de la monarquia i la fi de la fustigació de qui critica les autoritats.

Enguany, les autoritats ja han iniciat actuacions penals contra almenys 65 persones en relació amb les protestes pacífiques en curs. Els qui protesten han denunciat actes de fustigació oficials vinculats a la seva presència en assemblees, que inclouen visites als seus domicilis i amenaces de judici.