Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tailàndia: el govern ha de tornar a encaminar-se cap a l'abolició de la pena de mort


"Les autoritats tailandeses han de reconèixer que la pena de mort no té lloc en cap sistema de justícia penal i ha paralitzar qualsevol pla de fer més execucions", ha declarat Amnistia Internacional un mes després que l'Estat dugués a terme la seva primera execució en gairebé nou anys.

En una carta oberta adreçada al ministre de Justícia de Tailàndia, l'organització mundial de drets humans ha demanat al govern l'abolició de la pena de mort després que el 18 de juny de 2018 fos executat mitjançant injecció letal un home de 26 anys per homicidi amb agreujants. Va ser la primera execució a Tailàndia des d'agost de 2009.

"Amb independència del delicte, de qui sigui el pres i del mètode d'execució, no hi ha res que pugui justificar l'ús de la pena de mort. És una pena abominable que no té lloc en cap sistema de justícia penal", ha afirmat Katherine Gerson, responsable de campanyes sobre Tailàndia d'Amnistia Internacional.

"El govern tailandès ha de reafirmar el seu compromís amb els drets humans establint immediatament una moratòria oficial de l'aplicació de la pena de mort com a primer pas per a la seva abolició total. La veritat és que la pena de mort no té un especial efecte dissuasiu sobre la delinqüència. Tampoc ofereix una resolució a les famílies de les presumptes víctimes. Mai és una solució".

Informació complementària

El 18 de juny de 2018, Tailàndia va executar un home de 26 anys per homicidi amb agreujants en la primera execució realitzada al país des d'agost del 2009, que havia estat precedida d'un període sense execucions iniciat el 2003. Les dades facilitades pel Ministeri de Justícia el març de 2018 indiquen que hi havia 510 persones condemnades a mort, de les quals 94 eren dones, i que 193 havien esgotat tots els recursos. Es creu que més de la meitat estan condemnades per delictes relacionats amb drogues.

Malgrat que el dret internacional prohibeix la imposició preceptiva de la pena capital a Tailàndia continua sent preceptiva per a diversos delictes, entre els quals l'assassinat amb agreujants. Molts dels delictes que poden castigar-se amb la pena de mort no arriben al llindar de "els delictes més greus" als quals el dret internacional restringeix la imposició de la pena capital allà on encara no ha estat abolida.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort incondicionalment, en tots els casos i en totes les circumstàncies.

Fins avui, 106 països han abolit la pena de mort per a tots els delictes i 142 són abolicionistes en la llei o en la pràctica.