Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Tailàndia: detenen i presenten càrrecs contra més participants en protestes pacífiques pro democràcia

Foto: Lauren DeCicca/Getty Images

En resposta a la detenció, anit i avui, de vuit activistes més, Ming Yu Hah, directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"Les autoritats tailandeses utilitzen la llei com a arma per silenciar els qui critiquen pacíficament el govern. És clar que aquests càrrecs tenen per objecte intimidar el nombre cada vegada més gran de persones que surten al carrer per protestar. Les autoritats han de retirar aquests càrrecs falsos contra manifestants pacífics. La llibertat d'expressió i de reunió pacífica és un dret humà, fins i tot si el govern no està d'acord amb les crítiques que se li fan".

"És hora ja que les autoritats abordin de manera constructiva aquestes mobilitzacions multitudinàries, en comptes de llançar amenaces per dissuadir milers de persones de participar en noves manifestacions".

Informació complementària

El dimecres 19 d'agost, la policia va detenir a la comissaria de Samranrat els activistes Baramee Chairat, coordinador de l'Assemblea dels Pobres; Suwanna Looktan Tanlek, membre del Moviment Prodemocracia del 24 de Juny, i Korakot Sangyenpan, membre del Grup de Restauració de la Democràcia.

Aquest matí han estat detinguts vuit activistes més, entre ells: Dechathorn Bumrungmuang, membre del grup de rap Rap Against Dictatorship; Todsapon Sinsomboon, estudiant pertanyent al Moviment de Joves Lliures; Thanee Sasom i Nattawut Somboonsap, manifestants, i Thanayuth na Ayutthaya, membre del grup de rap Elevin Finger. Tots han estat posats en llibertat sota fiança i amb la condició de no repetir els actes de què se'ls acusa.

Prèviament, divendres 14 d'agost, van detenir pels mateixos càrrecs Parit Chiwarak, membre del Sindicat d'Estudiants de Tailàndia, i el 7 d'agost, Arnon Nampa, advocat, i Panupong "Mike" Jadnok, activista estudiantil. Els tres van ser posats en llibertat sota fiança posteriorment. Cadascun d'ells podria ser condemnat fins a a set anys de presó si és declarat culpable.

Totes les persones detingudes avui s'enfronten a càrrecs per la seva presumpta participació en la protesta en favor de la democràcia celebrada per Joves Lliures el 18 de juliol de 2020, en la qual es demanava al govern la dissolució del Parlament, una nova Constitució i la fi dels actes de fustigació. Hi ha quatre manifestants més contra els quals pesa una ordre de detenció en relació amb el mateix incident, però no estan encara detinguts, mentre que 16 persones més acusades també del mateix sense que s'hagi dictat ordre de detenció contra elles han de presentar-se en la policia.

D'altra banda, anit, la policia va detenir de nou, en la comissaria de policia de Chanasongkram, l'advocat Arnon Nampa, en relació amb una concentraciel 3 d'agost de 2020. Posteriorment van portar-lo davant del Tribunal Penal per demanar la seva detenció tot esperant judici. Arnon va quedar després en llibertat sota fiança i amb la condició de no repetir els actes de què se l'acusa. Va ser acusat de sedició, en aplicació de l'article 116 del Codi Penal, i de delictes tipificats en la repressiva Llei de Reunions Públiques, la Llei sobre Amplificadors de So i la imprecisa i massa general Llei de Delictes Informàtics.

Des de la imposició del Decret d'Excepció el 26 de març de 2020, les autoritats han detingut i denunciat penalment un nombre cada vegada més alt de persones participants en protestes i activitats pacífiques. Les persones participants en les protestes informen també que en els últims mesos s'han intensificat la fustigació i les intimidacions que sofreixen a les mans d'agents de policia pel simple fet de manifestar-se pacíficament.