Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: satisfacció per una sentència de no culpabilitat, però cal investigar la tortura a presó

Davant la sentència de «no culpable» dictada avui en el nou judici de l'activista estudiantil sudanès Asim Omar Hassan, condemnat originalment a mort per matar suposadament un agent de policia durant unes protestes el 2016, Joan Nyanyuki, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs, ha declarat:

«Ens sumem a la família d'Asim en la celebració d'aquesta bona notícia, que representa un enorme alleujament després que fos condemnat originalment a mort per un delicte que no havia comès».

«No obstant això, les autoritats han d'obrir una investigació independent i efectiva sobre les denúncies que va ser torturat a la presó. Encara que Asim ha estat absolt, només es farà justícia de debò quan els funcionaris responsables del maltractaments als quals va ser sotmès retin comptes dels seus actes i se li proporcioni reparació per les seves lesions i empresonament».

«Les autoritats sudaneses han de revisar les lleis que permeten la tortura i els maltractaments de les persones detingues, sobretot a mans dels Serveis d'Intel·ligència i Seguretat Nacional i la policia».

Pallises brutals

Asim Omar va ser detingut el 2 de maig de 2016 i acusat de matar a un policia durant les protestes en la Universitat de Khartum del mes anterior. Encara que es va declarar no culpable, el 24 de setembre de 2017 es va dictar contra ell sentència condemnatòria i va ser condemnat a mort.

Després de recórrer contra la condemna, el jutge va ordenar un nou judici del seu cas l'agost de 2018. Asim Omar denuncia que, mentre va estar a la presó, els guàrdies penitenciaris van sotmetre'l a pallisses brutals i que les lesions que va patir  en una cama, als testicles i a les oïdes van incapacitar-lo per comparèixer davant del tribunal en una de les sessions.