Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Sudan: l'expresident Omar al Bashir ha de ser jutjat per crims de guerra

Omal al Bashir (Sudan). Fotografia: © APGraphicsBank

En resposta a la notícia que l'expresident de Sudan Omar al Bashir està detingut a la presó de Kober, a Khartum, Joan Nyanyuki, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, Banya d'Àfrica i els Grans Llacs ha declarat:

Omar al Bashir està acusat de crims contra la humanitat, crims de guerra i genocidi, i ha de ser lliurat immediatament a la Cort Penal Internacional (CPI) perquè se segueixi el procés degut. El seu cas no ha de ser jutjat de forma precipitada en el sistema de justícia notòriament disfuncional de Sudan. Ha de fer-se justícia."

“Un judici davant la CPI no només és fonamental per a les víctimes dels crims que van donar lloc a la seva ordre de processament, sinó que ha de constituir un primer pas per a garantir justícia i rendició de comptes al país. El Sudan ha de prendre mesures urgents per a reconstruir el seu sistema de justícia, però, mentrestant, l'única manera que les víctimes dels seus presumptes crims vegin un avanç cap a la justícia és que Al Bashir s'enfronti a un judici just a la CPI.”

Fins que això passi, les autoritats de Sudan han d'assegurar-se que Al Bashir, juntament amb totes les altres persones detingudes des del cop militar, està protegit de tortura i altres maltractaments, típics de l'empresonament al Sudan.

“Més de deu anys després d'emetre's la primera ordre d'arrest contra ell, l'any 2009, ha arribat el moment que Al Bashir s'enfronti a la justícia davantla CPI”, ha dit Joan Nyanyuki.

La CPI ha dictat dues ordres de detenció contra Al Bashir sobre la base que hi ha motius raonables per a creure que, a més de crims de guerra i crims de lesa humanitat —inclosos assassinats, extermini i violacions—, Al Bashir ha comès genocidi contra els grups ètnics fur, massalit i zaghawa.

Amnistia Internacional ha advertit als països que no sabotegin la justícia per a les víctimes dels crims de guerra, crims de lesa humanitat i genocidi dels quals està acusat Al Bashir oferint-li asil.