Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: les Forces de Suport Ràpid han de retirar-se immediatament dels carrers de Khartum

Després de la suspensió del Sudan de la Unió Africana arran de la terrible matança comesa per les Forces de Suport Ràpid en els últims tres dies, en els quals han mort més de 100 persones que es manifestaven pacíficament, el secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, ha assenyalat:

El Consell Militar de Transició del Sudan ha de retirar immediatament tots els membres de la Forces de Suport Ràpid de les operacions de manteniment de l'ordre i aplicació de llei que es duguin a terme en qualsevol part del Sudan, especialment a Khartum. En nom de la seguretat pública, se'ls ha d'ordenar que es retirin dels carrers i romanguin aquarterades.

"Els actes de barbàrie de què hem estat testimonis en els tres últims dies són horribles. S'ha de posar fi immediatament a l'homicidi insensat de manifestants, i els responsables de la matança, inclosos els comandaments, han de retre comptes dels seus terribles actes", ha afegit Kumi Naidoo.

Amnistia Internacional demana també el desbloqueig immediat d'Internet i les xarxes socials perquè el poble sudanès tingui accés a informació i oportunitat d'exercir el seu dret a la llibertat d'expressió.

Informació complementària

Des del 3 de juny, els mitjans de comunicació informen àmpliament d'atacs contra manifestants, perpetrats a tot Sudan per agents paramilitars de les Forces de Suport Ràpid que utilitzen munició real, gas lacrimògen, fuets i pals.

Segons el Comitè Central de Professionals de la Medicina, han mort més de 100 persones i centenars més han resultat ferides. Les forces de seguretat han intentat ocultar els seus actes enfonsant els cossos al riu Nil amb maons, però 40 d'ells han aparegut surant en la superfície, segons el Comitè.

En els tres últims dies s'ha detingut centenars de persones, entre les quals el líder de l'oposició Yassir Saeed Armen, de qui se'n desconeix el parador. Vicepresident del Moviment d'Alliberament Popular del Sudan - Nord (SPLM-N) -del qui va ser-ne un dels principals representants en la negociació de l'Acord General de Pau que va posar fi a la guerra entre el nord i el sud del Sudan el 2005-, Yassir Saeed Armen ha tornat al país recentment, i pesa sobre ell una condemna injustificada a mort. Ha de ser posat en llibertat immediatament i sense condicions.