Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan: la violència creixent demana una resposta internacional urgent

Protestants sudanesos aixequen una barricada al carrer, demanant que Consell Militar Transicional del país deixi el poder als civils (Khartum, 5 juny, 2019). Foto: REUTERS/Stringer

Activistes de l'oposició sudanesos han informat avui que s'han recuperat desenes de cadàvers del riu Nil a Khartum, després que les forces de seguretat reprimissin sagnantment les protestes, i que es produís un augment dels atacs per part de membres de la Força de Resposta Ràpida (RSF), una força militar especial aliada de l'antic govern del Sudan.

Netsanet Belay, director per a l'Àfrica d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Aquesta hauria de ser una setmana de celebració a Khartum, mentre els residents commemoren el primer Eid al Fitr des que van acabar els 30 anys de regnat del terror d'Omar al Bashir. En lloc d'això, mentre les forces de seguretat recorren els carrers matant i atacant gent, la festa s'ha convertit en un moment de por, commoció i dolor".

"Els metges de Khartum han informat que fins a 100 persones han mort des de dilluns, quan unes forces que incloïen membres de la RSF van irrompre en els llocs de les protestes i van obrir foc contra persones desarmades. La xifra de morts va en augment mentre la RSF, la força militar especial que va matar, va violar i va torturar milers de persones a Darfur, porta els seus atacs mortals la capital. La informació que indica que s'han llançat cadàvers al riu demostra la depravació total de les denominades forces de seguretat".

"La història recent del Sudan ha vingut definida per la impunitat dels crims de guerra i altres violacions greus de drets humans. Instem el Consell de Paz i Seguretat de la Unió Africana i al Consell de seguretat de l'ONU a trencar aquest cercle d'impunitat i emprendre accions immediates per fer retre comptes als autors d'aquesta violència".

Informació complementària

La Força de Resposta Ràpida (RSF) es va crear el 2013 sota el comandament del Servei d'Intel·ligència i Seguretat Nacional. Amnistia Internacional i molts altres grups de drets humans han documentat greus delictes comesos per la RSF en el passat: entre altres coses, en el context de les campanyes de contrainsurgència a Darfur.