Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Sudan del Sud: penjats set homes, membres d'una mateixa família, en un repunt de les execucions

Només al febrer, les autoritats de Sudan del Sud van executar almenys set persones, tres d'elles d'una mateixa família. Representa la mateixa xifra de persones executades durant tot el 2018, i constitueix un alarmant repunt de l'ús de la pena de mort al país.

“Això confirma el nostre temor que les autoritats de Sudan del Sud no tenen cap respecte pel dret a la vida, ja que continuen menyspreant per complet el fet que el món està abandonant l'ús de la pena de mort”, ha manifestat Seif Magango, director regional adjunt d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, Banya d'Àfrica i Grans Llacs.

Al desembre de 2018, Amnistia Internacional va donar la veu d'alarma, perquè el Sudan del Sud havia executat a més persones que en qualsevol altre any des de la seva independència el 2011.

Les execucions de 2018 van venir seguides del trasllat d'almenys 135 condemnats a mort des de les presons comarcals i estatals a la Presó Central de Wau i la Presó Central de Yuba, que compten amb patíbuls en els quals dur a terme execucions.

Sis de les set víctimes d'aquest any van ser executades a la Presó Central de Yuba, mentre que almenys una va ser executada a la Presó Central de Wau. Tots els executats eren homes. El mètode d'execució utilitzat en aquest país és la forca.

“Ens commou i consterna que les execucions s'hagin convertit en l'ordre del dia a Sudan del Sud. En comptes d'executar persones, les autoritats haurien de rehabilitar els presos i convertir-los en individus ben adaptats que puguin contribuir a la societat”, ha manifestat Seif Magango.

Execucions en secret i sense informar-ne la família

Amnistia Internacional ha determinat que almenys tres de les execucions dutes a terme al febrer de 2019 van estar envoltades de secret; la família dels tres homes en qüestió no van ser informades de la seva execució imminent i no es van assabentar de la mort dels seus éssers estimats fins que van ser executats.

“Aquestes informacions resulten molt preocupants, i no ens podem imaginar com han de sentir-se les famílies. Sudan del Sud ha de commutar immediatament totes les condemnes de mort per penes de presó, establir una moratòria oficial de les execucions i prendre mesures, sense demora, per a abolir la pena de mort”, ha declarat Seif Magango.

Amnistia Internacional va determinar que almenys quatre dels set executats havien estat declarats culpables d'assassinat. El Codi Penal del país permet també l'ús de la pena de mort per donar fals testimoni que provoqui l'execució d'una persona innocent, per terrorisme (o bandidatge, insurrecció o sabotatge) que provoquin la mort, per tràfic de drogues amb agreujants i per traïció.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, independentment de la naturalesa del delicte, de les característiques del delinqüent o del mètode d'execució utilitzat per l'Estat. La pena de mort —l'homicidi premeditat i a sang freda d'un ésser humà a mans de l'Estat en nom de la justícia— és la negació més fonamental dels drets humans. Viola el dret a la vida, consagrat en la Declaració Universal de Drets Humans. És l'exponent màxim de pena cruel, inhumana i degradant.