Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sudan del Sud: cal fer justícia en el cas de la dona assassinada per no voler casar-se

Sudan del Sud
Segons fonts oficials, una dona de 20 anys ha estat assassinada al Sudan del Sud per negar-se a casar-se amb l'home que la seva família havia triat per a ella. Les conseqüències letals d'aquest matrimoni forçat subratllen la necessitat de posar fi urgentment a aquesta pràctica, molt estesa en el país.

"Obligar a algú a casar-se contra la seva voluntat és una clara violació de la pròpia Constitució de Sudan del Sud, així com de les obligacions en drets humans contretes per aquest país", ha afirmat Joan Nyanyuki, directora d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, Banya d'Àfrica i Grans Llacs.

"Aquest tipus de matrimonis no només és il·legal, sinó també inhumà, com l'homicidi. Demanem al govern que faci retre comptes immediatament els responsables".

Al Sudan del Sud, moltes famílies obliguen a casar-se les filles pel dot, fins i tot a nenes menors de 18 anys. Al novembre de 2018, una noia que tenia 16 o 17 anys va ser obligada a casar-se després d'una polèmica subhasta a Facebook. Segons un estudi del 2017 realitzat per UNICEF, el 52% de les noies del Sudan del Sud estan casades en arribar als 18 anys.

"La pràctica patriarcal d'obligar nenes i dones joves a casar-se és una cruel manifestació de la gran desigualtat existent entre homes i dones al Sudan del Sud. En comptes de ser lideresses hàbils i inspiradores i membres de la societat, les dones i les nenes són tractades com mercaderies comunitàries", ha afirmat Joan Nyanyuki.

Amnistia Internacional demana al govern del Sudan del Sud que prengui mesures urgents per posar fi al matrimoni precoç, el forçat i l'infantil, i per garantir que s'exigeixen responsabilitats a les persones que perpetren aquesta forma atroç de violència de gènere i violen les lleis del país. Els drets de les dones i les nenes han de ser protegits".