Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Sri Lanka: solidaritat amb les víctimes, unitat contra les forces de l'odi

Foto: gettyimages

El govern de Sri Lanka ha de garantir que totes les comunitats estan protegides i que hi ha rendició de comptes pels crims esgarrifosos que el diumenge de Pasqua van matar més de 250 persones.

L'organització de drets humans ha demanat també als líders de Sri Lanka i de tot el món que mostrin la seva solidaritat amb les víctimes i donin mostra d'unitat contra les forces de l'odi responsables d'aquesta tragèdia.

"Pensem abans de res en les víctimes dels horribles atemptats del diumenge, moltes de les quals van ser atacades per la seva fe cristiana quan estaven resant a l'església en un dels seus principals dies sagrats. Han hagut de ser enterrades prematurament, fins i tot en el cas de nens de només uns mesos de vida", ha assenyalat Biraj Patnaik, director d'Amnistia Internacional per a l'Àsia meridional.

Aquesta tragèdia s'ha produït només unes setmanes després que els atemptats contra dues mesquites de Christchurch (Nova Zelanda) matessin 50 musulmans durant l'oració del divendres.

No s'ha de permetre que els qui intenten enfrontar comunitats treguin profit d'aquesta circumstància. Les forces de l'odi responsables dels atemptats de Sri Lanka i Nova Zelanda es reforcen mútuament. Volen dividir les persones per mitjans criminals, atacant-les per ser el que són i sembrant por entre les supervivents. Posen tot la seva obstinació a agreujar aquestes tensions. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per crear unitat en aquest moment", ha afegit Biraj Patnaik.

"El govern de Sri Lanka i els altres líders del món han de posar la protecció dels drets humans al centre de les seves polítiques, garantir que totes les comunitats amenaçades estan protegides i promoure els valors que mantenen la humanitat unida".

Des dels atemptats de Sri Lanka, la petita comunitat musulmana del país tem una reacció contra ella, i s'han produït alarmants atacs de grups de persones que han descarregat la seva ira contra un grup de persones refugiades pakistaneses pertanyents a les minories cristiana i musulmana ahmadí. Les persones refugiades s'havien vist obligades a buscar seguretat a Sri Lanka perquè grups armats sectaris atacaven reiteradament a les seves comunitats al Pakistan.

El mes que ve es compliran 10 anys del final del conflicte intern de Sri Lanka, en el qual es van cometre crims de dret internacional i altres abusos i violacions greus de drets humans. En l'últim decenni, el país ha fet avenços importants en drets humans. Amb el restabliment de la pau ha obert les seves portes a persones de fora, rebent turistes i persones refugiades.

"És important que la població general, formada per cristians, musulmans, budistes, hindús i persones d'altres creences, se senti segura per tornar als seus llocs de treball i de culte sense por de nous atemptats. L'últim que necessita Sri Lanka és un retorn als dies en què es permetia que la violència trenqués els vincles que mantenen unides les múltiples comunitats d'aquesta illa", ha afirmat Biraj Patnaik.

Missatge de suport i solidaritat a les víctimes

Amnistia Internacional demana als seus simpatitzants de tot el món que mostrin solidaritat amb les víctimes de la matança perpetrada diumenge de Pasqua a Sri Lanka, publicant missatges de suport les xarxes socials i organitzant vigílies davant l'ambaixada singalesa del seu país o en esglésies que s'anomenen  com les tres atacades a Sri Lanka: Sant Antoni, Sant Sebastià i Sió.

"L'església de Sant Antoni de Colombo va ser una de les tres atacades diumenge passat. En un lloc de gran valor no només per a la comunitat catòlica, sinó també per a persones de totes les religions. No hi ha millor manera de condemnar la terrible violència dels atacants que veure persones de creences diverses rendir tribut a aquest símbol de tolerància i pluralisme", ha manifestat Biraj Patnaik.