Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Síria: un any després de Raqqa, els desmentits de la Coalició dels EUA són un insult als supervivents

  • Decebedor comunicat del Pentàgon rebutja responsabilitat sobre les víctimes civils.
  • Els atacs de la coalició van destruir el 80% de Raqqa i van matar centenars de civils.
  • Investigació en curs d'Amnistia Internacional revela indicis de desenes de noves víctimes civils.

"La persistència de la Coalició dirigida pels Estats Units en no admetre, i molt menys investigar degudament, l'esgarrifosa escala de les morts de civils i de la destrucció que va causar a Raqqa és una bufetada a les persones supervivents que intenten reconstruir la seva vida i la seva ciutat", afirma Amnistia Internacional un any després de l'ofensiva llançada per expulsar el grup armat autodenominat Estat Islàmic.

El 17 d'octubre de 2017, després d'una batalla ferotge de quatre mesos, les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) -sota direcció kurda, aliades de les forces de la Coalició en el terreny- van anunciar la victòria sobre l'Estat Islàmic, que havia utilitzat civils com a escuts humans i comès altres crims de guerra a l'assetjada Raqqa. La victòria es va aconseguir a un cost altíssim: gairebé el 80% de la ciutat va quedar destruïda i molts centenars de civils van perdre la vida, la majoria per bombardejos de la Coalició.

En una carta a Amnistia Internacional de 10 de setembre de 2018, el Departament de Defensa nord-americana "les forces del qual van efectuar la majoria dels atacs aeris i tots els atacs d'artilleria contra Raqqa" va deixar clar que no accepta cap responsabilitat sobre les víctimes civils que havia causat. La Coalició no té previst indemnitzar supervivents i familiars de les persones que van morir a Raqqa i es nega a proporcionar més informació sobre les circumstàncies dels atacs que van matar i van mutilar civils.


"El preocupant és que el Pentàgon ni tan sols sembla disposat a oferir una disculpa als centenars de civils morts en la seva "guerra d'anihilació" a Raqqa. Això és un insult per a famílies que -després de patir la brutalitat del règim de l'Estat Islàmic- han perdut els seus éssers estimats per la catastròfica devessall de potència de foc de la Coalició", explica Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional, que acaba de tornar d'una visita de camp a Raqqa.

"Un any després de finalitzada la batalla, els obstacles perquè es faci justícia són encara insalvables per a les víctimes i les seves famílies. És totalment condemnable que la Coalició es negui a reconèixer el seu paper en la majoria de les baixes civils que ha causat i és horrible que, ni tan sols quan ha reconegut la seva responsabilitat, accepti cap obligació a les seves víctimes".

Deficiències en la informació de la Coalició sobre víctimes civils

L'incompliment per la Coalició dels seus compromisos de realitzar investigacions en el terreny sobre l'impacte dels seus atacs és una de les raons per les quals el seu propi còmput de víctimes civils sigui tan inversemblantment baix.

Abans de la publicació al juny de 2018 de l'informe d'Amnistia Internacional "Guerra d'anihilació": estralls devastadors en la població civil de Raqqa, Síria", la Coalició havia admès haver causat només 23 morts de civils en tota la campanya de Raqqa. Per increïble que sembli, un any després de l'ofensiva, el Ministeri de Defensa britànic segueix mantenint que els seus centenars d'atacs aeris sobre Raqqa no van causar cap víctima, un fet estadísticament improbable.

Després d'un seguit de tempestuosos desmentits d'autoritats militars i de polítics, a finals de juliol la Coalició va admetre sigilosament que havia causat 77 morts de civils més: gairebé totes les documentades en l'informe d'Amnistia Internacional.

Malgrat la seva admissió de responsabilitat en aquests casos -un augment de més del 300% respecte d'informes anteriors- la Coalició insisteix a negar-se a detallar les circumstàncies de la mort d'aquestes persones civils.

"Per descomptat, davant la mort de centenars de civils, es planteja la pregunta de què va ser el que va fallar. ¿Va ser un mal funcionament de les armes, informació deficient o una negligència fonamental? Va verificar la Coalició adequadament els objectius o es va reduir a una mala elecció de la munició? Aquests detalls són crucials tant per determinar els fets i avaluar la seva legalitat, com per aprendre les lliçons necessàries per evitar errors similars en el futur, la qual cosa és fonamental per reduir el dany a la població civil, que és una obligació legal", afirma Kumi Naidoo.

En el que va qualificar de "resposta final" a Amnistia Internacional, el Departament de Defensa nord-americana va declarar que no es considera obligat a respondre a més preguntes sobre les circumstàncies i raons subjacents en el llançament dels atacs que van matar i mutilar tantes persones civils.

Afirmacions falses

El Departament de Defensa va afirmar així mateix fal·laçment que les experimentades persones investigadores i expertes en afers militars i jurídics d'Amnistia Internacional no comprenen el dret internacional humanitari (les conegudes com a lleis de la guerra), insinuant que Amnistia Internacional basava el que considerava indicis raonables que s'havia vulnerat la llei únicament en la mort de civils.

Amb aquesta afirmació, el Departament de Defensa ignora deliberadament les dades que assenyalen que, en els casos documentats per Amnistia Internacional, no hi havia combatents de l'Estat Islàmic presents en el lloc on es van produir els atacs aeris que havien matat i ferit civils, fet que és una part clau de l'anàlisi perquè Amnistia Internacional creu que són aquestes dades les que proporcionen indicis raonables que aquests atacs van violar el dret internacional humanitari.

"La qüestió crucial que planteja la nostra investigació és si la Coalició va prendre les precaucions necessàries per reduir el possible dany a la població civil, com exigeixen les lleis de la guerra. Encara que la Coalició es nega a facilitar aquesta informació, les dades mostren que no les va prendre", afirma Kumi Naidoo.

"Protegir a la població civil consisteix en una mica més que fer promeses i dir bones paraules. Exigeix una investigació proactiva sobre les víctimes civils, transparència i la voluntat d'aprendre i de modificar els procediments que no redueixen el risc de causar dany a la població civil. També exigeix reconèixer tota l'escala del dany causat a la població civil i oferir a les víctimes la possibilitat d'obtenir justícia, rendició de comptes i una reparació"

"El secretari de Defensa James Mattis ha declarat que les forces nord-americanes són "els bons". "Els bons" complirien les lleis de la guerra i farien tot el necessari per garantir que les persones civils innocents que pateixen com a conseqüència dels seus actes obtenen la justícia que mereixen".

Nous indicis d'una constant general de víctimes civils

Davant la inexistència fins ara d'un esforç significatiu per part de les forces de la Coalició per investigar l'impacte de la seva campanya a Raqqa en la població civil, Amnistia Internacional continua aplegant més dades sobre les constants generals de víctimes civils. Això es basa, entre altres coses, en quatre investigacions de camp realitzades fins ara a Raqqa -la més recent de les quals la setmana passada- així com en l'ús de coneixements militars especialitzats i d'anàlisis expertes i exhaustives d'imatges de satèl·lit.

Amnistia Internacional ha descobert recentment detalls de molts més casos no documentats amb anterioritat en els quals els atacs de la Coalició van causar la mort de civils quan, aparentment, no hi havia combatents de l'Estat Islàmic en les proximitats. Un exemple és el de 20 civils de les famílies Merbad i Al Tadfi en atacs aeris comesos al juny i setembre de 2017.

L'organització ha realitzat també noves investigacions sobre l'últim d'una sèrie d'atacs de la Coalició que va causar la mort de 39 membres de la família Badran i a altres 10 persones civils. La Coalició havia reconegut la responsabilitat de 44 d'aquestes morts i rebutjat les restants com a "no creïbles", però hi ha nous detalls que precisen l'hora i la data exactes de l'atac aeri final del 10 de setembre de 2017 que va matar dos membres de la família Badran i a altres tres persones civils, una d'elles un home de 70 anys, exfiscal general de la ciutat.
 
Amnistia Internacional publicarà en breu tots els detalls d'aquests i de molts altres casos recentment documentats en els quals va haver-hi desenes de baixes civils que no ha reconegut encara la Coalició.

"Mentre la Coalició segueix enterrant el cap en la sorra, en Amnistia Internacional seguirem treballant en el terreny i usant totes les eines de les quals disposem per revelar tot l'abast de les víctimes civils i exigir una reparació completa per a les víctimes i les seves famílies", conclou Kumi Naidoo.