Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: lloc multimèdia ofereix mirada exclusiva entre bastidors del treball d'Amnistia a Raqqa

Fotografia: © Andrea DiCenzo/Panos

Per commemorar el segon aniversari de l'inici de l'ofensiva militar de la coalició encapçalada per Estats Units contra Raqqa, a Síria, Amnistia Internacional ha llançat avui The Ruins of Liberation, lloc multimèdia que ofereix una mirada entre bastidors sobre les investigacions dutes a terme per l'organització a la ciutat bombardejada.

La fotògrafa de Panos Andrea DiCenzo va acompanyar a l'assessora general d'Amnistia Internacional sobre resposta a les crisis, Donatella Rovera, en una visita a Raqqa al febrer de 2019 per documentar la seva investigació. Les imatges de DiCenzo i Rovera es combinen amb un comentari d'àudio de Rovera que ofereix una descripció íntima de les persones que va conèixer i la realitat que va treure a la llum.

Rovera i els seus col·legues -que incloïen un equip d'especialistes en teledetecció i investigació basada en fonts d'accés públic- van investigar la campanya militar de Raqqa durant més de 18 mesos. Van visitar més de 200 llocs en els quals s'havien dut a terme atacs, van entrevistar més de 400 supervivents i testimonis i van publicar diversos informes, que van culminar en una investigació sense precedents en associació amb Airwars que va documentar les morts de més de 1.600 civils a conseqüència dels atacs de la coalició: una xifra que deixa molt petites les 180 morts admeses.

"En la nostra investigació sobre terreny a Raqqa vaig veure un grau de destrucció que no es pot comparar amb res del que he trobat en dècades de treball de comprovació dels efectes de la guerra",  ha manifestat Donatella Rovera.

"Aquest lloc materialitza la realitat del sofriment que vaig trobar i explica per què no faig més que tornar: per buscar justícia per a la població civil que intenta reconstruir la seva vida. Dos anys després, la coalició encapçalada pels Estats Units ha d'investigar tota la magnitud de les baixes civils que va causar, i ha de garantir que les víctimes i les seves famílies reben reparació i indemnització completes".

Informació complementària

La campanya militar de la coalició encapçalada pels Estats Units per expulsar l'anomenat Estat Islàmic de Raqqa va ser una de les més destructives de les guerres modernes. L'ofensiva, del 6 de juny fins al 17 d'octubre de 2017, va estar encapçalada per forces nord-americanes, britàniques i franceses, i va matar i va ferir milers de residents i va reduir a runa cases, empreses i infraestructures.

Les mines i els franctiradors de l'Estat Islàmic van impedir fugir a la població civil atrapada pels combats. A moltes persones les van matar a casa seva els bombardejos aeris i els atacs d'artilleria indiscriminats de la coalició.

El tinent general Stephen Townsend, aleshores comandament de la coalició, va al·legar que l'ofensiva havia estat "la campanya aèria més precisa de la història", però les investigacions de camp dutes a terme per Amnistia Internacional revelen que queda molt lluny de ser la realitat.