Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Síria: l'admissió de morts de civils a Raqqa només és la "punta de l'iceberg"

Barris bombardejats a Raqqa (Siria) / febrer 2018 ©AI

Després que la investigació d'Amnistia Internacional hagi provocat que la coalició militar dirigida pels Estats Units reconegués haver matat desenes de civils en la seva ofensiva a Raqqa, la Coalició ha d'iniciar urgentment investigacions exhaustives i independents perquè es conegui tot l'abast de les morts de civils i compensar víctimes i supervivents.

El 26 de juliol, la Coalició va admetre que els seus bombardejos aeris realitzats entre juny i octubre del 2017 havien causat la mort de 77 civils, entre els quals hi havia 24 nens i nenes i 25 dones, casos concrets documentats per les investigacions de camp d'Amnistia Internacional a Raqqa. La Coalició havia restat importància a aquests casos considerant-los "mancats de credibilitat", i alts càrrecs havien ridiculitzat la investigació d'Amnistia Internacional qualificant-la de "ingènua" i "irresponsable" en els mitjans de comunicació i altres fòrums públics.

"L'admissió de responsabilitat per part de la Coalició dirigida pels Estats Units no sorprèn donat el nivell de les nostres proves i representa un gir de 180 graus en la seva postura sobre els nombrosos civils morts en la seva ofensiva de Raqqa", ha declarat Donatella Rovera, assessora general sobre resposta a les crisis d'Amnistia Internacional.

"Però això és només la punta de l'iceberg. Les nostres detallades investigacions de camp van abraçar només quatre casos, però les nombroses persones supervivents i testimonis amb les quals parlem en el terreny van indicar que el nombre de civils morts era de diversos centenars".

En el seu informe de juny "Guerra d'anihilació: Devastadors estralls en la població civil de Raqqa, Síria", Amnistia Internacional va presentar indicis suficients que els atacs aeris de la Coalició que van desembocar en aquests casos concrets de morts de civils havien violat les lleis de la guerra. L'admissió de responsabilitat per part de la Coalició hauria d'engegar investigacions per determinar-ho i aplanar el camí per a la justícia i la reparació.

A més de causar la mort de tants civils, els atacs van deixar a persones supervivents mutilades per sempre i van destruir les seves cases i mitjans de vida.

"La situació de moltes d'aquestes persones és terrible", ha afirmat Benjamin Walsby, investigador sobre el Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"No hi ha res que pugui retornar la vida als morts o esborrar l'inconcebible trauma sofert. El mínim que pot fer ara mateix la Coalició és proporcionar mesures de reparació -incloses indemnització i rehabilitació- a les famílies de les víctimes i a les persones supervivents, alhora que realitza investigacions que puguin procurar justícia i reparació plenes".

Dret a saber

Les persones civils afectades pels atacs aeris de la Coalició tenen dret a saber per què els seus éssers estimats -molt sovint fills i filles- els han estat arrabassats. En quatre dels cinc atacs amb resultats mortals documentats per Amnistia Internacional, la Coalició va dir que el seu objectiu havia estat "posicions de combat de Daesh (Estat Islàmic)", i que havia matat involuntàriament civils en el procés. En un cas, el d'un atac que va causar la mort de cinc persones menors d'edat i tres adultes, la Coalició va explicar que el seu objectiu era posicions de combat i una "caserna general de Daesh".

Davant l'absència d'una investigació independent i de dades concretes i verificables, aquestes explicacions taquigràfiques són deplorablement insuficients i no poden prendre's seriosament.

"La Coalició ha de dignificar aquestes morts facilitant informació significativa i verificable sobre aquests atacs, especialment el lloc exacte i la naturalesa dels objectius, la metodologia emprada per verificar aquests i les mesures adoptades per reduir al mínim el risc per a la població civil", ha explicat Donatella Rovera.

"Gairebé un any després de l'expulsió de Raqqa del grup armat autodenominat Estat Islàmic, no hi ha cap raó militar o de seguretat per ocultar aquestes dades, que són clau per determinar la legalitat dels atacs que van matar i mutilar civils. Com evitarà la Coalició causar nombroses baixes civils en el futur sense explicar tot el que va fallar a Raqqa?"
 
En l'actualitat, les famílies de les víctimes ni tan sols saben quin Estat membre de la Coalició va dur a terme els atacs. Totes les forces de la Coalició implicades -en els atacs aeris, en el reabastiment d'avions o facilitant informació de vigilància- han d'assumir la seva responsabilitat en les morts i els danys causats.
 
Fallades dels serveis d'intel·ligència

Aparentment, els errors dels serveis d'intel·ligència van exercir un paper almenys en algunes de les morts que ha reconegut la Coalició.

"Com va considerar la Coalició que estava atacant posicions de combat i casernes generals de l'Estat Islàmic quan en realitat estava atacant habitatges plens de civils?", es pregunta Benjamin Walsby.

"Per a cadascun d'aquests atacs concrets, la Coalició ha de revelar com es va obtenir la informació i les mesures que va adoptar per verificar els objectius abans d'atacar".

Com Amnistia Internacional ha deixat clar en el seu informe, es coneixien les pautes de la vida civil a les zones de conflicte urbanes -com refugiar-se en l'interior durant llargs períodes i buscar menjar i aigua en zones properes al front de combat- abans que comencés l'operació militar per arrabassar Raqqa a l'Estat Islàmic al juny de l'any passat.

La Coalició no ha facilitat encara cap informació sobre les mesures que va adoptar per determinar la presència de civils abans de dur a terme aquests atacs concrets. Per exemple, no ha revelat quant de temps va mantenir sota observació els edificis abans d'atacar-los i com va creuar les dades inicials amb les d'altres fonts d'informació.

La punta de l'iceberg

L'informe d'Amnistia Internacional va posar en relleu quatre casos que afectaven a algunes de les famílies destrossades pels atacs de la Coalició com a exemples emblemàtics d'una constant general en l'operació militar de Raqqa.

Però la Coalició va dur a terme milers d'atacs en aquesta població, moltes més de les quals Amnistia Internacional o qualsevol altra organització podria investigar i documentar.

Encara que la Coalició ha admès ara haver causat la mort de vuit civils en un atac el 28 de juny de 2017, aquest dia va realitzar 16 atacs més a la ciutat.

També reconeix que el 18 de juliol de 2018 va matar 11 civils en un atac, però que aquell dia va fer 46 atacs més.

De la mateixa manera, admet haver matat 16 civils en un dels 29 atacs que va llançar el 12 d'octubre contra Raqqa.

La Coalició ha admès haver matat 42 civils en dos atacs perpetrats el 20 d'agost: només dos dels 52 atacs que va llançar aquest dia contra Raqqa.

Aquests són només alguns dies dels quatre mesos que va durar l'operació militar en la qual les forces de la Coalició van copejar implacablement Raqqa, "cada minut de cada hora", en paraules del sergent major de l'exèrcit nord-americà John Wayne Troxell.

"L'admissió de la Coalició, basada en les investigacions d'Amnistia Internacional, mostra el valor de les investigacions de camp i exposa defectes de procediment de les investigacions de la Coalició que cal esmenar. Si no s'investiguen rigorosament els milers d'atacs de la Coalició en Raqqa, és probable que mai no es determini la veritable escala de les morts de civils i que la Coalició continuï rebutjant la majoria de les acusacions en una terrible negació de vida i dignitat per a la població civil de Raqqa", conclou Donatella Rovera.