Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: la retirada dels EUA no suposa que la Coalició deixi de tenir obligacions amb la població civil de Raqqa

Raqqa (Síria). Foto: © Amnistia Internacional

En resposta a la declaració efectuada avui per la Coalició dirigida pels Estats Units anunciant l'inici del "procés de retirada deliberada" de Síria, Lynn Maalouf, directora d'Investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"És deplorable que la Coalició dirigida pels Estats Units segueixi desentenent-se de la responsabilitat de dur a terme investigacions significatives sobre els centenars de morts de civils que va causar a Raqqa i en altres llocs, encara que hagi començat a retirar-se de Síria".

"La Coalició s'està desentenent descaradament de les devastadores conseqüències de la seva campanya de bombardejos, i a sobre ha deixat clar que no té cap intenció d'oferir a les persones supervivents cap tipus de reparació ni indemnització".

"Amnistia Internacional ha estat a Raqqa diverses vegades des que va acabar la batalla. La Coalició ni tan sols s'ha posat en contacte amb cap de les centenars de persones supervivents amb les quals hem parlat sobre el terreny, i menys encara els ha ofert cap ajuda per intentar refer les seves vides.

"La batalla de la Coalició a Raqqa va començar mentre anava perdent força la seva campanya militar a Mossul, a l'Iraq veí. La devastació i la impunitat que va deixar a Mossul hauria d'haver servit d'advertiment. Allà també els atacs de la Coalició van matar gran nombre de civils i van destruir habitatges i les seves infraestructures en gran escala, però després la Coalició amb prou feines va moure un dit per ajudar.

"Si la Coalició hagués après dels seus errors a l'Iraq, es podria haver evitat la profunda devastació de Raqqa. Deixar al seu pas una destrucció generalitzada de la vida civil similar és una aberració en termes humanitaris, contrària als valors que la Coalició diu representar".

Informació general

La retirada dels Estats Units, de la qual encara no se'n coneixen ni el calendari ni els detalls, probablement no suposi la fi dels atacs aeris de la Coalició dirigida per aquest país a Síria, fet que posa en perill més vides civils.

Amnistia Internacional, en col·laboració amb Airwars, està duent a terme una investigació sobre el terrible nombre de víctimes civils que van causar els quatre mesos de bombardejos nord-americans, britànics i francesos per expulsar de Raqqa al grup armat autodenominat Estat Islàmic. Els resultats d'aquesta investigació es faran públics a l'abril de 2019.

En les investigacions sobre el terreny i les anàlisis dutes a terme per Amnistia Internacional des que va acabar la batalla a l'octubre de 2017 es van trobar convincents indicis de violacions del dret internacional humanitari (les lleis de la guerra) comeses aparentment per la coalició dirigida per Estats Units. Aquestes dades van portar a la coalició a revisar les seves estadístiques de víctimes mortals civils i elevar la xifra de 23 a més de 100, la qual cosa representa un augment del 300%.

En una carta a Amnistia Internacional de setembre de 2018, el Departament de Defensa nord-americà -les forces del qual van efectuar la majoria dels atacs aeris i tots els atacs d'artilleria contra Raqqa- va deixar clar que no accepta cap responsabilitat sobre les víctimes civils que va causar. La Coalició no té previst indemnitzar supervivents i familiars de les persones que van morir a Raqqa i es nega a facilitar més informació sobre les circumstàncies dels atacs.