Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Síria ha d'alliberar les persones preses vulnerables per impedir la propagació del coronavirus

© Russian Defense Ministry\TASS via Getty Images

Les autoritats sirianes han de cooperar plenament amb les agències de l'ONU i les organitzacions humanitàries per impedir la propagació del coronavirus i la COVID-19 en es presons, centres de detenció i hospitals militars del país, ha advertit Amnistia Internacional.

Les persones detingudes o preses, entre les quals desenes de milers que s'hagin sotmeses a reclusió arbitrària o desaparició forçada, estan exposades a contreure la malaltia, perquè suporten condicions antihigiénicas en centres de tot el país administrats per les forces de seguretat.

"A les presons i els centres de detenció sirians, el coronavirus podria propagar-se ràpidament a causa del mal sanejament, la falta d'accés a aigua neta i l'amuntegament extrem", ha afirmat Lynn Maalouf, directora d'Investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

"Aquest govern té un llarg historial de negació d'atenció mèdica i medicaments a persones preses i detingudes que els necessiten urgentment. Qualsevol persona privada de llibertat ha de tenir accés a serveis de prevenció i tractament mentre la pandèmia de COVID-19 segueixi posant vides en perill".

"Cal deixar en llibertat de manera immediata i incondicional tots els presos i preses de consciència: activistes polítics, defensors i defensores dels drets humans i altres persones empresonades únicament per l'exercici pacífic dels seus drets. També ha de plantejar-se la possibilitat de deixar en llibertat anticipadament o amb condicions les persones preses que corrin molt risc, com les ancianes i les que pateixen problemes mèdics greus".

A data de 30 de març, el Ministeri de Salut sirià havia reconegut un total de 10 casos de COVID-19 en el país i una persona morta.

Informació complementària

Des del començament de la crisi de Síria el 2011, qualsevol persona que sembli oposar-se al govern sirià està exposada a ser detinguda arbitràriament i sotmesa a desaparició forçada i a tortura i altres maltractaments, la qual cosa en molts casos té com a conseqüència la mort sota custòdia. Segons l'ONU, es calcula que el 2019 hi havia 100.000 persones detingudes, segrestades o en parador desconegut a Síria.

Amnistia Internacional ha documentat la detenció arbitrària i desaparició forçada de desenes de persones a causa del seu activisme pacífic. En altres casos, les forces de seguretat les han detingut per ser familiars de persones buscades que han fugit del país o per haver estat denunciades per informants amb acusacions falses.

Amnistia Internacional ha documentat àmpliament les condicions inhumanes imperants a les presons militars -especialment la de Saydnaya- i altres centres de detenció de Síria. Aquestes condicions inclouen amuntegament extrem en les cel·les, manca d'accés a medicaments i tractament mèdic i manca d'accés adequat a sanejament, aliments i aigua. Persones que han estat detingudes han explicat també a Amnistia Internacional que van estar diversos dies recloses en cel·les al costat dels cadàvers de companys morts. Unes altres afirmaven haver estat sotmeses a tortura i altres maltractaments.

Amnistia Internacional ha determinat que l'ús sistemàtic que fa el govern sirià de la tortura i les morts massives de persones sota custòdia en centres detenció de tota Síria constitueixen crims de lesa humanitat.