Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Síria: el paper actiu de les dones en la construcció del futur del país és un requisit indispensable

Les dones de Síria han de tenir un paper actiu en la construcció del futur del país; així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional amb motiu del llançament d'una campanya per a posar en relleu les violacions de drets humans que han sofert les dones per raó del seu gènere durant el conflicte, així com la seva exclusió dels debats i les decisions sobre el futur.

La campanya “Mai més desoïdes: les dones que configuren el futur de Síria” descriu els múltiples abusos i violacions de drets humans que pateixen les dones a les mans de les autoritats sirianes i altres parts en el conflicte des del començament de la crisi de Síria l'any 2011, com a detenció arbitrària, desaparició forçada, segrest i violència de gènere.

La nova campanya,que es llança el Dia Internacional de la Dona, proposa enviar un missatge de solidaritat a les dones de Síria demanant representació igualitària i efectiva en el procés polític. L'objectiu de la campanya és amplificar les veus de les dones que tenen un paper protagonista com a membres actius de la societat sirianaen convertir-se en activistes, manifestants pacífiques, organitzadores de l'ajuda humanitària i fundadores d'organitzacions i centres comunitaris.

“Vuit anys després de l'esclat de la crisi, les dones sirianes, lluny de rendir-se, s'han convertit en valentes heroïnes del dia a dia malgrat l'atroç sofriment que han experimentat al llarg del conflicte. Són activistes polítiques i denuncien els abusos que cometen els qui exerceixen el poder. Moltes d'aquestes dones són les úniques proveïdores d'ingressos de la seva família i arrisquen la pròpia vida per alçar la veu", ha afirmat Samah Hadid, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient.

La participació de les dones en els processos polítics és fonamental per a aconseguir la igualtat de gènere i drets humans per a totes les persones. La comunitat internacional —en particular Iran, Turquia i Rússia— ha de pressionar al govern i els grups armats d'oposició de Síria perquè posin fi a la discriminació i la violència sexual i d'una altra índole basada en el gènere. Així mateix ha de consultar a les dones i garantir la seva representació efectiva en negociacions i converses de pau, en la redacció de la Constitució i en altres processos de consolidació de la pau.”

Amnistia Internacional va entrevistar a 12 dones activistes que havien fugit del conflicte en busca de seguretat en els països veïns i altres llocs. Les dones van explicar a l'organització que havien estat detingudes arbitràriament, segrestades i recloses en precàries condicions, amb accés limitat als serveis bàsics. També van explicar que les seves famílies les havien rebutjat després del seu alliberament i que havien sofert assetjament i amenaces de mort pel seu activisme humanitari i polític, així com per intentar conèixer el parador de familiars sotmesos a desaparició forçada o segrest.

“Les dones de Síria han de ser incloses en els debats sobre el passat i el futur del país en tots els nivells, local, regional i internacional. Acabar amb la discriminació per motius de gènere és imprescindible per a garantir rendició de comptes i una societat justa a Síria”, ha manifestat Samah Hadid.

Les dones amb les quals va parlar Amnistia Internacional van expressar la seva preocupació per la seva escassa representació en els processos de decisió sobre el futur de Síria. Van dir que en alguns casos només s'inclou en aquests debats a les dones que representen al govern o a l'oposició.

Informació complementària

Des de 2011, Amnistia Internacional ha documentat violacions de drets humans a dones per raó del seu gènere per part del govern i els grups armats d'oposició sirians.

Segons les conclusions de l'organització, les dones detingudes per les autoritats sirianes sofreixen invasius controls de seguretat a la seva arribada als centres de detenció, que en alguns casos constitueixen violació. Dones sota custòdia van denunciar haver presenciat o patit assetjament sexual o agressió sexual en mans de guàrdies. També han estat recloses al costat d'homes i custodiades per guàrdies homes, i se'ls ha denegat l'accés a tractament mèdic de malalties cròniques.

Amnistia Internacional ha documentat igualment com els grups armats han violat el dret internacional humanitari a Idlib i Alep segrestant dones per a obligar-les a treballar en les cuines dels centres de detenció informals dirigits per ells. També les han sotmès a càstigs corporals, com a lapidació i flagel·lació, per suposats delictes com tenir relacions sexuals fora del matrimoni.