Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: el Consell de Seguretat de l'ONU ha d'abordar els crims de lesa humanitat d'Idlib

Hospital d'Idlib (Síria). Maig 2019 © gettyimages

El govern sirià, amb el suport de Rússia, està duent a terme un atac deliberat i sistemàtic contra hospitals i altres centres mèdics d'Idlib i Hama, ha manifestat Amnistia Internacional avui, alhora que ha fet difusió de nous i terribles testimonis del destrossat personal mèdic de la regió.

Amb el Consell de Seguretat de l'ONU preparant-se per examinar avui la situació en el nord-oest de Síria, Amnistia Internacional ha instat a prendre mesures, demanant que es pressioni Rússia en relació als atacs deliberats efectuats contra 15 hospitals d'Idlib i Hama durant les últimes tres setmanes.

Bombardejar hospitals que compleixen una funció mèdica és un crim de guerra

Lynn Maalouf, Amnistia Internacional


"Bombardejar hospitals que estan complint amb la seva funció mèdica és un crim de guerra. Aquests últims atacs han eliminat les esperances de vida de civils que necessiten desesperadament assistència mèdica. Formen part d'un patró perfectament establert d'atacs dirigits contra centres mèdics per agredir sistemàticament la població civil i constitueixen crims de lesa humanitat", ha assenyalat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.

"La comunitat internacional ha estat fins ara totalment incapaç de protegir la població civil de Síria dels horrors d'aquest conflicte. Instem els membres del Consell de Seguretat reunits avui que facin tot el que puguin per posar fi als atacs contra civils a Idlib i fer retre comptes als responsables d'aquests crims terribles".

Membres del personal de quatre hospitals d'Idlib i Hama han explicat a Amnistia Internacional que els han atacat malgrat haver comunicat les seves coordenades als governs sirià i rus.

Segons l'ONU i organitzacions mèdiques sirianes, almenys 15 hospitals han resultat danyats o destruïts a Idlib i Hama des de començaments de maig. La intensificació dels atacs ha donat també lloc al desplaçament de 180.000 persones. Almenys 16 organitzacions humanitàries han suspès algunes de les seves operacions a Idlib pels atacs, i d'aquesta manera s'ha agreujat la ja difícil situació d'almenys 1,5 milions de persones que necessiten assistència humanitària urgent.

Amnistia Internacional ha entrevistat 13 persones sobre els atacs recents a quatre hospitals i ha verificat vídeos que corroboren els seus testimonis.

Aquestes persones afirmen que, entre el 5 i l'11 de maig, el govern sirià va efectuar múltiples atacs aeris contra l'hospital conegut com "Pols de la vida" de Hass, l'anomenat "Hospital de la Cova" de Kaferzita i l'Hospital Quirúrgic i l'Hospital d'Al Sham de Kafranbel. Aquests centres, que atenen entre tots almenys de 300.000 persones del sud d'Idlib i del nord i l'oest de la zona rural de Hama, estan ara fora de servei.

Hospital Quirúrgic de Kafranbel

El 5 de maig de 2019, al voltant de les cinc de la tarda, avions de combat del govern sirià van efectuar múltiples atacs contra l'Hospital Quirúrgic de Kafranbel i van destruir-ne la primera planta, on hi ha una farmàcia, oficines i la sala d'electricitat. El soterrani va sofrir greus danys. Els atacs van matar una persona hospitalitzada i van ferir-ne el germà.

Una persona dels equips d'infermeria que estava a l'hospital en aquell moment ha explicat que els múltiples equips aeris van provocar el caos.

"Vam traslladar el ferit al soterrani. Quan estàvem mirant de tallar l'hemorràgia es va produir un segon atac aeri i va marxar la llum. Després es va produir un tercer i un quart [...] Només sentíem el soroll de l'explosió i la tremolor del soterrani [...] Vam obrim l'oxigen, perquè no hi havia més aire".

Uns vídeos examinats per Amnistia Internacional mostren danys a l'hospital que coincideixen amb els que causa un atac aeri.

Hospital de Nabad al Hayat

Dos membres del personal de l'hospital de Nabad al-Hayat [Pols de la Vida] de Hass han explicat a Amnistia Internacional que el centre va ser evacuat com a mesura de precaució després de la intensificació dels atacs que van començar a finals d'abril. L'endemà passat de l'evacuació, el 5 de maig, el govern sirià va efectuar al matí i a la tarda múltiples atacs que van destruir l'hospital. Com que ja estava buit, no va resultar ferit ningú.

El director del departament de cirurgia de l'hospital ha explicat a Amnistia Internacional que l'any passat l'hospital havia estat resituat en una zona remota als afores del poble de Hass. L'atac de 5 de maig ha estat el tercer que sofreix l'hospital des de la seva reubicació al març de 2018.

Va explicar el següent: "Fa tres dies, la localitat de Kafranbel va ser bombardejada amb coets. Algunes de les persones ferides van ser traslladades als domicilis del personal mèdic i d'infermeria, així que podem prestar-los almenys assistència d'urgència i poden sobreviure fins al trasllat a un altre hospital".

Amnistia Internacional ha verificat el vídeo d'un atac aeri contra una estructura la ubicació de la qual coincideix amb la de l'Hospital de Nabad al Hayat.

Hospital de la Cova de Kaferzita

Dos membres del personal mèdic de l'Hospital de la Cova de Kaferzita han explicat a Amnistia Internacional que el govern sirià va efectuar almenys quatre bombardejos el 5 de maig de 2019 al voltant de les 12 del matí, causant al centre greus danys que van deixar-lo fora de servei.

Un infermer que estava a l'hospital al moment de l'atac juntament amb altres membres del personal mèdic i una persona ferida ha descrit quatre atacs successius, que van començar al voltant de les 11 del matí. Ha explicat el següent:

"Teníem molta por per si l'exèrcit sirià envaïa la ciutat i entrava a l'hospital [...] Ens vam posar en mans de Déu i sortim de l'hospital. Després d'evacuar-lo es va produir el quart atac"

Hospital d'Al Sham

Dues persones pertanyents al personal i l'equip mèdic de l'Hospital d'Al Sham de Kafranbel han explicat a Amnistia Internacional que, l'11 de maig de 2019, dos atacs aeris van deixar el centre fora de servei. El director ha explicat que l'hospital ha estat atacat i reparat moltes vegades des de 2018 i ha dit que estaven esperant que acabessin els atacs per començar les reparacions una altra vegada.

Els atacs contra hospitals i centres mèdics de les zones controlades per l'oposició s'han convertit en una característica de la guerra de Síria. També han estat atacats hospitals d'Alep, Daraa i Damasc Rural durant operacions efectuades pel govern sirià per fer-se amb aquestes zones. En molts casos, els hospitals i les organitzacions humanitàries afirmen que van proporcionar les seves coordenades al govern sirià per intentar impedir els atacs.

Desastre humanitari

Els atacs deliberats contra civils i béns civils, inclosos hospitals i altres centres mèdics, violen el dret internacional humanitari i constitueixen crims de guerra.

"A mesura que l'atac contra Idlib s'intensifica, almenys 300.000 persones ja no tenen hospitals accessibles. És un desastre humanitari, causat per la crueltat del govern sirià, que, amb suport rus, continua trepitjant el dret internacional", ha afirmat Lynn Maalouf.

"Els membres del Consell de Seguretat tenen el deure donar prioritat a la protecció de la turmentada població civil de Síria per sobre dels interessos i les rivalitats de les grans potències. Rússia, en particular, ha d'exercir la seva influència per garantir que Síria atura immediatament els atacs contra civils i contra hospitals i estableix les condicions necessàries perquè les organitzacions humanitàries puguin accedir amb seguretat a la població civil que ho necessita".