Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Síria: atacs il·legítims de forces governamentals a població civil i instal·lacions mèdiques a Idlib

Les forces governamentals sirianes, amb suport de Rússia, van aconseguir un hospital, un banc de sang i altres instal·lacions mèdiques, així com una fleca i una escola en pobles i ciutats sota el control de grups armats d'oposició a Idlib, en el que semblen ser atacs directes contra béns civils o atacs indiscriminats. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, després de verificar sis atacs.

Al llarg del darrer mes, el govern sirià ha intensificat els seus atacs aeris i els seus atacs d'artilleria contra zones densament poblades situades an l'estratègica carretera internacional que uneix Damasc i Alep, coneguda com M5.

Amnistia Internacional va entrevistar 13 residents que havien presenciat aquests atacs a Saraqeb, Jan Sheijun, Talmans i Sheikh Idriss, a Idlib. L'organització va verificar les declaracions de testimonis mitjançant l'anàlisi de vídeos, informació procedent de fonts d'accés públic i imatges de satèl·lit. Almenys quatre civils van morir i quatre van resultar ferits en aquests atacs.

Segons els testimonis, la recent escalada de violència ha desplaçat milers de persones a ciutats i pobles propers a la frontera amb Turquia.

"Quan portem vuit anys de crisi, el govern sirià segueix mostrant un absolut menyspreu per les lleis de la guerra i les vides de civils. Els assoliments militars s'han obtingut amb un gran cost per a la població civil: han mort desenes de milers de persones i s'han arrasat ciutats i pobles. Rússia i Turquia, com a principals suports de les parts en el conflicte, han d'atendre els advertiments de l'ONU i garantir que la imminent ofensiva contra Idlib dona prioritat a la protecció de la població civil i no agreuja la crisi humanitària", ha manifestat Lynn Maalouf, directora d'investigació per al Pròxim Orient d'Amnistia Internacional.


El govern sirià, amb el suport de Rússia, està recorrent a les mateixes tàctiques militars il·legítimes que van donar lloc a desplaçaments massius
Lynn Maalouf, Amnistia Internacional


"Els atacs constants a Idlib encaixen en el mateix patró que ja hem vist abans a Alep, Daraa i el Damasc rural, on les forces governamentals sirianes han aconseguit hospitals, instal·lacions mèdiques, equips de resposta a emergències, fleques i escoles, sense deixar a la població més opció que la fugida. És clar que el govern sirià, amb el suport de Rússia, està recorrent a les mateixes tàctiques militars il·legítimes que van donar lloc a desplaçaments massius i, en alguns casos, a desplaçaments forçats", ha manifestat Lynn Maalouf.

Segons testimonis, Hayat Tahrir al Sham (HTS) i els grups armats que actuen sota la seva empara estan presents a diverses ciutats i pobles, ja sigui en llocs de control, bases militars, comissaries de policia o patrullant regularment barris residencials. Alhora, es creu que els ajuntaments dirigits per civils estan -en alguns casos, per força- afiliats al Govern de Salvació, establert el 2017 per HTS, compten amb el seu suport".

HTS té l'obligació de prendre totes les precaucions possibles per salvaguardar la població civil sota el seu control, fet que inclou evitar situar combatents i objectius militars en les rodalies de concentracions de civils. Situar imprudentment el que sembla ser un objectiu militar en les rodalies d'instal·lacions mèdiques i en una zona poblada posa il·legítimament en perill a la població i les infraestructures civils", ha declarat Lynn Maalouf.

Escola atacada a Sheikh Idriss

El 26 de març, les forces governamentals sirianes van disparar coets contra una escola a Sheikh Idriss, a l'est de la ciutat d'Idlib, cap a dos quarts de nou del matí, durant l'horari escolar. Dos membres del personal d'un hospital de campanya a Saraqeb van explicar a Amnistia Internacional que en l'atac havia mort un nen de 10 anys i havien resultat ferits dos més, de 9 i 10 anys, un dels quals en estat crític. Segons els residents, sembla que els coets van ser llançats des de la base militar d'Abu Dohour, situada a 20 km de Sheikh Idriss. En les rodalies de l'escola no hi ha objectius militars.

Un resident que va visitar l'escola immediatament després de l'atac, va dir: "Vaig sentir l'explosió i immediatament em vaig dirigir a l'escola. Tres minuts després de l'atac hi arribava amb la motocicleta [...] Un dels coets va caure al pati d'esbarjo. Segons sembla, hi havia nens jugant allí. Tres van resultar ferits. Un d'ells va morir [...] Vaig veure la sang i el cràter [...] Hi ha hagut molts atacs amb llançaacoets des de l'aeroport d'Abu Dohour [...] Estava clar que l'objectiu era l'escola, perquè un dels coets va caure al pati i els altres van caure al voltant de l'escola, en un radi de 200 metres. Allí no hi ha objectius militars, ni de l'HTS ni de cap altra facció. Aquesta àrea està situada a la zona de desmilitarització, així que realment no hi ha res.

Atacs contra hospitals de campanya

A Saraqeb, el 9 de març, segons quatre testimonis, les forces governamentals sirianes van llançar quatre municions en un atac aeri que va aconseguir l'hospital d'Al Hayat, un banc de sang, una unitat de resposta d'ambulàncies, i la Defensa Civil Síria, coneguda també com els Cascos Blancs: tots ells situats en un àrea de 100 metres uns dels altres.

Segons el relat dels testimonis, les explosions van causar danys greus en les estructures i van ferir a un membre del personal de la unitat de resposta d'ambulàncies. L'hospital d'Al Hayat va ser tancat després de l'atac, i els pacients en estat crític van ser traslladats a hospitals propers, mentre que uns altres van ser enviats a les seves cases, segons expliquen els residents.

Els testimonis van explicar a Amnistia Internacional que dos civils -un home de 25 anys i un nen- havien mort aquest mateix dia en atacs aeris contra barris residencials a uns 150 metres d'un altre hospital de campanya. Segons van afirmar, l'escalada dels atacs contra edificis residencials i altres edificis civils en les últimes setmanes havia desplaçat a la meitat de la població als afores de Saraqeb, cap als camps de cultiu o prop de la frontera amb Turquia.

El Cos de Verificació Digital d'Amnistia va poder corroborar moltes d'aquestes afirmacions mitjançant anàlisis de vídeos, que incloïen els testimonis de residents de Saraqeb sobre l'atac del 9 de març de 2019 contra un banc de sang i contra l'hospital d'Al Hayat.

L'organització va examinar també imatges de satèl·lit registrades el 17 de març de 2019 i va identificar l'hospital d'Al Hayat i va geolocalitzar el probable banc de sang prop de l'hospital utilitzant informació verificable procedent de fonts d'accés públic, i fotos i vídeos publicats en xarxes socials. A uns 100 metres a l'oest de l'hospital, en un camp, es veu el que probablement és un gran cràter.

Saraqeb està sota el control de Liwa Jabhat Thuwar Saraqeb wa Rifouha [la Brigada del Front Revolucionari de Saraqeb i la Zona Rural], pertanyent a l'HTS.

De la mateixa manera, al poble de Talmans, al sud d'Idlib, dos residents van explicar a Amnistia Internacional que, l'11 de març, cap a les 3:35 de la tarda, les forces del govern sirià van bombardejar una zona propera a l'hospital privat d'Al Rahme. Els projectils van caure en un camp de cereals proper: van matar dos treballadors agrícoles i van ferir-ne un tercer. No hi ha objectius militars a les rodalies de l'atac. Un dels residents va explicar a Amnistia Internacional que prop de l'hospital viuen persones desplaçades d'altres ciutats i pobles. Va explicar: "L'hospital d'Al Rahme va ser bombardejat amb quatre projectils. Tots van caure al costat de l'hospital, però no en el seu interior. L'hospital va deixar d'estar en servei perquè la zona és atacada diàriament. És un hospital privat. El propietari va tancar-lo per evitar altres atacs".

Amnistia Internacional va entrevistar també quatre residents de Jan Sheijun, al sud d'Idlib, que van explicar que la immensa majoria dels residents havien estat desplaçats després que l'escalada dels atacs aeris i d'artilleria al febrer destruís o danyés cases i altres edificis, incloses dues fleques i clíniques mèdiques situades en edificis residencials. Un voluntari de defensa civil va dir: "La fleca d'Al Rawda, la fleca principal de Jan, va ser destruïda en un atac aeri a dos quarts de dotze del matí [...] Vaig retirar els cadàvers de dos homes que havien mort en l'explosió, al carrer, davant de la fleca".

Els residents van explicar dir que a Jan Sheijun ja no hi havia cap hospital operatiu després que un atac aeri destruís al febrer de 2018 l'únic hospital de camp que hi havia. L'hospital més proper és a 20 km, a Maarat al Noman.

"Els atacs deliberats contra persones i béns civils, inclosos hospitals i altres instal·lacions mèdiques, i els atacs indiscriminats que maten o fereixen a civils, són crims de guerra", ha declarat Lynn Maalouf.

"Amnistia Internacional demana als grups armats amb suport de Turquia a la zona de protecció d'Afrin i l'Eufrates que proporcionin accés sense traves a la població civil que fuig de la violència a Idlib. Turquia ha d'obrir les fronteres a la població civil que desitja fugir, i també a les organitzacions humanitàries que proporcionen ajuda essencial a civils que necessiten assistència en parts de Síria baix control turc", ha manifestat Lynn Maalouf.