Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

"Sigues qui vulguis ser": Amnistia Internacional desplega a Madrid una bandera gegant per a l'Orgull LGBTI

  • Sota el lema "Sigues qui vulguis ser", l'organització despenja una bandera de 140 metres quadrats a la plaça Pedro Zerolo, al barri de Chueca de Madrid.
  • 69 països encara penalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe, 12 dels quals amb la pena de mort.

Aquest divendres 28 de juny se celebra el Dia de l'Orgull LGBTI en el qual a més es commemora el 50è aniversari dels fets de Stonewall a Nova York (EUA). També comencen a tot l'Estat una commemoració que culmina amb la manifestació de Madrid del 6 de juliol, la més multitudinària d'Espanya. Per això, i davant les declaracions d'alguns líders polítics de traslladar la convocatòria a la Casa de Campo, amb la invisibilització de la lluita pels drets humans i la discriminació que això suposaria per a les persones per la seva orientació sexual, identitat i expressió de gènere, Amnistia Internacional ha desplegat una bandera gegant, de 140 metres quadrats, a l'hotel Room Mate Óscar, situat a la plaça Pedro Zerolo del barri de Chueca, a Madrid. La bandera està firmada per les més de 3.000 persones que, fins ara, han participat en la campanya.

Sota el lema "Sigues qui vulguis ser", l'organització vol recordar així que no es pot fer marxa enrere en drets ja aconseguits per al col·lectiu LGBTI. "No ens cansarem de repetir que aquesta bandera no torna a l'armari ni marxa a a la Casa de Campo", assegura Carlos Sanguino, responsable del treball en diversitat afectivo-sexual d'Amnistia Internacional Espanya. "Les autoritats han de condemnar i allunyar-se de discursos que discriminen, invisibilitzen o fins i tot culpabilitzen el col·lectiu LGBTI i, sobretot, han d'assegurar-se que aquesta retòrica no es tradueix en polítiques concretes", afegeix Sanguino, en referència a les declaracions de VOX de traslladar la manifestació de l'Orgull a la Casa de Campo, en lloc de l'actual recorregut cèntric per Madrid; o, fins i tot, les que semblaven voler insinuar que aquesta celebració es podria prohibir.

No oblidem que en països com Rússia, Turquia, Moldàvia, Croàcia o Geòrgia les marxes de l'Orgull LGBTI se celebren, però patint actes de violència o són prohibides, per la qual cosa és necessari que les visibilitzem com una victòria de la llibertat d'expressió davant dels intents per censurar-les, així com una oportunitat per defensar els drets d'un col·lectiu que sovint pateix violència i discriminació en la seva vida quotidiana", denúncia Carlos Sanguino.

A més de Madrid, Amnistia Internacional participarà en més de 18 marxes en ciutats com Barcelona, València, Castelló, Burgos, Còrdova, Donostia, Les Palmes, Granada, Gijón, Múrcia, Sevilla, Toledo o Valladollid.

Situació mundial

Malgrat els avanços com la recent aprovació del matrimoni igualitari a Taiwan i Equador, 69 països encara criminalitzen les relacions sexuals entre persones del mateix sexe. Dotze d'aquests països ho fan amb el màxim càstig: la penade mort. D'aquests dotze, sis segueixen duent a terme execucions de forma efectiva per a aquest tipus de "delictes" (l'Iran, l'Aràbia Saudita, el Iemen, Nigèria, el Sudan i Somàlia) i altres sis la poden aplicar però en la pràctica normalment no passa (l'Afganistan, Qatar, la Unió dels Emirats Àrabs, Mauritània, el Pakistan i Brunei, que encara que recentment va anunciar la terrible mesura d'introduir la lapidació i altres penes cruels per a aquest tipus de casos, encara no l'ha posat en marxa).

Espanya: cal una reforma de la Llei sobre persones trans

Pel que fa als debats vigents sobre la reforma de la Llei 3/2007 de 15 de març, sobre Persones Transgènere i, especialment, davant les amenaces dels discursos de l'odi que han ressorgit i que busquen revertir els drets aconseguits fins ara, Amnistia Internacional ha reclamat al Govern espanyol un seguit de propostes. D'una banda, l'organització recorda que és imprescindible adoptar totes les mesures necessàries per permetre a les persones trans adequar la realitat legal a la identitat de gènere sentida mitjançant un procediment ràpid i accessible, que demanana suprimir qualsevol requisit mèdic. A més, és necessari que l'Estat espanyol retiri la identitat de gènere de la classificació de trastorns mentals i recol·loqui els aspectes pertinents a la prestació d'atenció sanitària en una categoria de salut que no sigui estigmatizadora.

Alhora, Amnistia Internacional insisteix a no excloure les persones menors d'edat que viuen a Espanya del canvi legal de gènere, per al qual ara necessiten l'autorització dels seus progenitors, i aposta de forma decidida per una Llei d'Igualtat LGBTI que garanteixi els drets de les persones trans, i de la resta de persones del col·lectiu, davant de qualsevol discriminació, tracte desigual o degradant.

Zak i Marielle: dos activistes LGBTI que es van jugar la vida

Amnistia Internacional està fent campanya per exigir justícia per als casos de dos activistes LGBTI a qui van assassinar recentment: Zak Kostopoulos, a Grècia, i Marielle Franco, al Brasil.

Zak va morir el 21 de setembre de 2018 després dues pallisses: la primera va ser la que li van propinar dos homes en una joieria al centre d'Atenes (un d'ells, el mateix propietari de l'establiment), i la segona, quan va ser emmanillat i colpejat de nou per la policia que va arribar al local. No obstant això, la investigació criminal s'ha donat per acabada i les persones que han estat acusades no tenen càrrecs per homicidi ni tortura. Zak va ser víctima d'un delicte d'odi: cal actuar per exigir justícia per a ell i perquè no torni a passar.

La coneguda defensora de drets humans i regidora, Marielle Franco, va ser assassinada a canonades de bala el 14 de març de 2018 a Rio de Janeiro, juntament amb el seu xofer, Anderson Pedro Gomes, que també va morir en l'atac. El passat 12 de març dues persones van ser detingudes i acusades d'haver participat en els homicidis. Encara que es tracta d'un gran pas endavant, la investigació ha de continuar fins que es conegui als autors intel·lectuals i les causes del crim.