Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sierra Leone: recurs judicial contra la prohibició del govern que nenes embarassades vagin a l'escola

Fotografia: © Sabrina Mahtani

Amnistia Internacional s'ha sumat a la demanda judicial presentada per dues organitzacions no governamentals, Igualtat Ja i WAVES, contra la prohibició del govern de Sierra Leone que nenes embarassades assisteixin a les escoles públiques i es presentin a exàmens.

L'anunci es va fer amb motiu de la vista que se celebrarà el 27 de juny de 2019 al Tribunal de Justícia de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO), on es va presentar inicialment la demanda, al maig de 2018.

"Des d'Amnistia Internacional pensem que aquesta prohibició és clarament contrària al dret a l'educació sense discriminació, segons les normes internacionals i regionals", ha afirmat Lucy Claridge, directora de Litigi Estratègic d'Amnistia Internacional.

Els tribunals de Sud-àfrica, Zimbabue i Colòmbia ja han declarat que aquestes prohibicions violen els drets de les dones i nenes a ser tractades amb igualtat i a rebre educació. Amb aquesta causa, un tribunal regional de l'Àfrica estudia per primera vegada la qüestió. Per tant, podria repercutir en la situació de les nenes embarassades fora de Sierra Leone i fins i tot més enllà de la CEDEAO".

Amnistia Internacional ha documentat que la prohibició, imposada després de la crisi de l'ébola de 2015 pel llavors ministre d'Educació de Sierra Leone, amenaça els drets de milers de nenes.

Intervenció d'Amnistia Internacional

El 17 de maig de 2018, una ONG de Sierra Leone (WAVES), en associació amb Igualtat Ja i l'Institut de Drets Humans i Desenvolupament a Àfrica, va presentar una demanda davant el Tribunal de la CEDEAO contra la prohibició de Sierra Leone que les nenes embarassades vagin a l'escola i es presentin a exàmens. Aquesta va a ser la segona vista de la causa.

El Tribunal ha autoritzat a Amnistia Internacional que intervingui com amicus curiae (amic del tribunal), per facilitar al Tribunal més informació sobre la forma en què altres organismes internacionals, regionals i nacionals tracten aquest tipus de polítiques que, com a Sierra Leone, restringeixen els drets de les nenes embarassades a l'educació, a no sofrir discriminació, a la integritat física i a no ser sotmeses a tractes cruels, inhumans i degradants.

Amnistia Internacional ha presentat intervencions de tercera part (amicus curiae) davant tot un seguit de tribunals i organismes nacionals i internacionals, com el Tribunal de la CEDEAO, el Tribunal Europeu de Drets Humans i la Cort Interamericana de Drets Humans, facilitant informació especialitzada sobre afers de dret internacional dels drets humans, dret internacional penal i dret internacional humanitari.