Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sierra Leone aixeca la prohibició discriminatòria que les nenes embarassades vagin a l'escola

Foto: Amnistia Internacional

Arran de la declaració ministerial que a partir d'avui s'aixeca amb efectes immediats la prohibició que les nenes embarassades assisteixin a l'escola, Marta Colomer, directora adjunta en funcions de Campanyes per a l'Àfrica Occidental i Central d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Avui a Sierra Leone tenim una cosa que celebrar: milers de nenes embarassades podran tornar a assistir a classe a tot el país quan les seves escoles obrin de nou després de la crisi del coronavirus i la COVID-19. Aquesta prohibició intrínsecament discriminatòria que es ve aplicant oficialment des de fa gairebé cinc anys ja ha privat a massa joves del seu dret a l'educació i de la possibilitat de triar el futur que volen, i ara ha quedat justament relegada als llibres d'Història".

"A les nenes embarassades se'ls s'ha retornat la dignitat. Ens congratulem que el govern hagi anunciat que aixeca amb efectes immediats la prohibició que assisteixin a l'escola, una victòria per a totes les persones que van fer campanya incansablement perquè aquest gran canvi es fes realitat".

"Esperem que ara les autoritats de Sierra Leone elaborin estratègies per abordar les actituds socials negatives i l'estigmatització que les nenes embarassades porten anys patint. A més, la decisió dona esperances a altres nenes embarassades de l'Àfrica a qui s'ha estigmatitzat, discriminat i, en alguns països, prohibit també assistir a l'escola".

Informació complementària

Avui, el ministre d'Educació Bàsica i Secundària ha emès un comunicat anunciant que la decisió presa pel govern el 2010 per la qual es prohibia a les nenes embarassades assistir a l'escola i examinar-se quedava revocada amb efectes immediats. En comptes d'això hi haurà dues noves polítiques centrades en la "inclusió radical" i la "seguretat total" de totes les nenes i nens en el sistema educatiu. El president Julius Maada Bio va deixar clar que el seu govern pren les decisions basant-se en dades i en les normes constitucionals sobre procés degut.

El 12 de desembre de 2019, el Tribunal de Justícia de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) va resoldre que la prohibició havia de ser aixecada. La demanda que impugnava la prohibició havia estat presentada per l'ONG de Sierra Leone WAVES juntament amb l'ONG Igualtat Ja i l'Institut de Drets Humans i Desenvolupament a Àfrica. Amnistia Internacional va intervenir com amicus curiae.

L'organització ha documentat prèviament l'amenaça que suposava la prohibició, imposada oficialment a l'abril de 2015, durant la crisi de l'Ebola, per als drets de milers de nenes. A causa de l'Ebola es va produir un brusc augment d'embarassos d'adolescents. El govern ha d'adoptar mesures per garantir que això no passi ara amb la COVID-19.