Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Si no s'actua ràpidament sobre el canvi climàtic es corre el perill de violar drets humans a gran escala

Lukas Schulze/Getty Images

Amnistia Internacional adverteix que la majoria de las opciones de retirada del carboni probablement també violaran drets humans.

Amb incomptables persones a tot el món patint ja els catastròfics efectes de les inundacions, les onades de calor i les sequeres agreujades pel canvi climàtic, els governs han de comprometre's a assolir objectius molt més ambiciosos de reducció d'emissions per limitar l'augment de la temperatura mitjana mundial, o seran responsables de la pèrdua de vides i altres violacions i abusos contra els drets humans a una escala sense precedents.

Un nou estudi del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) presentat avui demostra que mantenir l'escalfament global per sota dels 1,5°C en relació als nivells preindustrials encara podria contenir els pitjors efectes del canvi climàtic sobre els drets humans. Si les emissions continuen al ritme actual, es preveu que superarem aquests 1,5°C entre 2030 i 2052 i que arribarem als 3 °C en acabar el segle.

"Encara que la lectura de l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) és terrible, no permet als i les governants del món donar-se el luxe de pretendre que ja és massa tard. L'estudi assenyala clarament que, si bé un augment de la temperatura mundial d'1,5°C tindrà un efecte radical i devastador, un augment de 2°C canviarà el nostre món fent-lo irreconeixible. Encara hi ha temps per evitar el pitjor escenari", ha afirmat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

"El món ja ha superat l'escalfament d'1°C, i hem vist el patiment que això ha provocat: des d'onades de calor assassines en l'hemisferi nord a destructius ciclons que escombren el sud-est asiàtic. L'informe de l'IPCC deixa clar que l'objectiu dels 1,5 °C ja no ha de ser una aspiració, sinó una necessitat absoluta, i la nostra millor esperança si volem tenir alguna possibilitat de protegir els drets humans durant els pròxims anys".

En virtut de l'Acord de París de 2015, 197 països van acordar l'objectiu a llarg termini que l'augment de la temperatura mitjana mundial es mantingués molt per sota dels 2°C d'escalfament respecte als nivells preindustrials. També van acordar l'objectiu de limitar l'augment a 1,5°C.

L'estudi de l'IPCC presenta les considerables diferències existents entre l'escenari d'1,5 °C i el de 2°C. Per exemple, prediu que per 2100 l'augment del nivell del mar seria aproximadament de 0,1 m menys en l'escenari d'1.5 °C comparat amb el de 2 °C, i que això suposaria que aproximadament 10 milions de persones menys estarien exposades als perills relacionats amb aquest augment, com ara desplaçaments i morts a causa d'inundacions.

A més de demanar als Estats que adoptin mesures de mitigació del canvi climàtic que limitarien l'augment mundial de la temperatura a 1,5°C respecte als nivells preindustrials, Amnistia Internacional insta els governs al fet que evitin o limitin la dependència dels mecanismes de retirada del carboni. Les tecnologies actualment disponibles tindrien gairebé amb certesa els seus propis efectes nocius sobre els drets humans.

Els sistemes de biocarburants amb captura i emmagatzematge de diòxid de carboni (BECCS), per exemple, requereixen enormes quantitats de terres i d'aigua, i és probable que vagin acompanyats de desallotjaments forçosos, escassetat d'aigua i menjar i augments de preus, entre altres perills.

L'informe de l'IPCC explica que, entre altres mesures, cal una reducció de les emissions més ràpida per limitar la dependència de la retirada del carboni i evitar els BECCS.

"Permetre que les emissions augmentin i després esperar que persones ja marginades pateixin més per revertir els danys és una opció indolent i insostenible. Com és habitual, seran les persones més desfavorides les que pagaran el preu de l'avarícia i la miopia dels governs rics", ha afirmat Kumi Naidoo.

Les mesures per a la mitigació del canvi climàtic que no han tingut present el respecte dels drets humans ja han donat lloc a abusos. Per exemple, al maig de 2018, Amnistia Internacional va documentar com els integrants del poble indígena sengwer del bosc d'Embobut, a Kenya, van ser obligats a marxa de casa seva, emprant en ocasions mesures de força letals, i se'ls va desposseir de les seves terres ancestrals en una iniciativa del govern per reduir la desforestació. El govern acusa als segweres de danyar el bosc, però no ha aportat prova alguna que sostingui aquesta acusació.

Aquests projectes han de ser sotmesos sempre a avaluacions d'impacte sobre els drets humans per avaluar adequadament possibles danys abans de seguir endavant amb ells.

"La protecció dels drets humans i la protecció del planeta van de la mà, i això significa treballar per evitar les emissions abans que aquestes es produeixin", ha afirmat Kumi Naidoo.

"Els governs han de dedicar tots els seus esforços a augmentar la reducció d'emissions amb la major urgència possible i de forma coherent amb els drets humans, a fi d'evitar els pitjors impactes del canvi climàtic i de les estratègies més perilloses de retirada del carboni".