Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Sierra Leone: un tribunal dona esperança a milers de nenes embarassades a qui es prohibeix d'anar a escola

Imagen de una escuela en Sierra Leona © Sabrina Mahtani

En resposta a la noticia que el Tribunal de Justícia de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) ha rebutjat avui una prohibició imposada pel govern de Sierra Leone que impedeix a nenes embarassades presentar-se a exàmens i anar a escoles públiques, Marta Colomer, directora adjunta en funcions de la Campanya per l'Àfrica Occidental i Central d'Amnistia internacional, ha declarat:

“La resolució d'avui marca un fita històrica per a milers de nenes que s'han vist excloses de l'escola, i el seu dret d'accedir a l'educació sense discriminació ha estat violat durant els últims quatre anys a causa d'aquesta prohibició inherent discriminatòria. També és un indici d'esperança per a totes les nenes que, si en un futur es queden embarassades, no seran castigades a veure's obligades a abandonar l'escola i no poder presentar-se a exàmens".

“Alhora, transmet a altres governs africans que tenen prohibicions similars, com Tanzània o Guinea Equatorial, un missatge clar que han de seguir aquesta sentència històrica i prendre mesures per permetre que les nenes embarassades accedeixin a l'educació, d'acord amb les obligacions contretes pels propis governs en matèria de drets humans. Les autoritats de Serra Leone han ara aplicar aquesta sentència sense demora".

Informació complementària

Avui, el Tribunal de Justícia de la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO), amb seu a Abuja (Nigèria), ha rebutjat la prohibició imposada pel govern de Sierra Leone en 2015 que les nenes embarassades es presentin a exàmens i assisteixin a les escoles públiques.

El Tribunal ha conclòs que la política que prohibeix a nenes embarassades assistir a les escoles públiques constitueix discriminació contra aquestes nenes a Sierra Leone, i infringeix els drets consagrats en les disposicions de la Carta Africana de Drets Humans i dels Pobles i en altres instruments de dret internacional en els que Sierra Leone és Estat Part. El Tribunal ha ordenat que es revoqui aquesta política amb efecte immediat.

El 17 de maig de 2017, una ONG de Sierra Leone (WAVES), en associació amb Igualtat Ja i l'Institut per als Drets Humans i el Desenvolupament a l'Àfrica, va presentar davant el Tribunal de la CEDEAO una causa per impugnar la prohibició. Al juny de 2019, Amnistia Internacional va intervenir com a amicus curiae.

L'organització ha documentat la manera en què la prohibició, imposada el 2015 pel llavors ministre d'Educació després de la crisi de l'Ebola, va suposar una amenaça per als drets de milers de nenes. No se sap amb certesa a quantes nenes afecta la prohibició. Les xifres oficials parlen de 3.000, però els experts que fan el seguiment de la situació indiquen que la veritable xifra és molt superior.

Sierra Leone, Tanzània i Guinea Equatorial han de seguir l'exemple d'un nombre cada vegada més gran de governs africans que han adoptat lleis i polítiques que protegeixen el dret de les adolescents a seguir assistint a l'escola durant el seu embaràs, i han demostrat així que és possible un enfocament alternatiu.