Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Sèrbia/Kosovo: Acusació formal contra el president de Kosovo per crims de guerra, un pas més cap a la justícia

REUTERS/Laura Hasani

Després que la Fiscalia Especial de l'Haia confirmés l'acusació formal contra el president de Kosovo, Hashim Thaçi, i nou comandaments més de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo per la seva presumpta responsabilitat en crims de guerra i crims de lesa humanitat, Jelena Sesar, investigadora d'Amnistia Internacional pels Balcans, ha declarat:

"L'acusació formal aporta esperances a les milers de víctimes de la guerra de Kosovo que porten més de dues dècades esperant per conèixer la veritat sobre els terribles crims comesos contra elles i contra els seus éssers estimats. Els càrrecs, els primers que formula la Fiscalia Especial, mostren que les altes autoritats no estan per sobre de la llei".

"Els indicis de crims de guerra comesos pels alts comandaments de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo, inclosa una campanya mantinguda de persecució contra persones sèrbies, romanís i albanokosovars de l'oposició política, semblen convincents. Algunes de les denúncies incloïen la participació en tràfic d'òrgans, segrestos, maltractaments a persones detingudes i violència sexual".

"El fet que s'hagi trigat gairebé 10 anys a portar davant la justícia a qualsevol de les persones sospitoses de responsabilitat penal ha permès que persisteixi una cultura d'impunitat pels crims de guerra comesos durant la guerra de Kosovo (1998-2000). Aquesta acusació implica que l'esperança que no es tolerarà cap intent d'obstaculitzar la justícia, la veritat i la reparació, i les víctimes i els familiars de les persones desaparegudes veuran finalment davant els tribunals als presumptes responsables".

Informació complementària

Després de la confirmació de l'acusació formal, el president Thaçi ha dimitit del seu càrrec amb efecte immediat.

L'acusació inclou càrrecs de crims de guerra i crims de lesa humanitat, inclosa la responsabilitat penal de gairebé 100 assassinats de víctimes sèrbies, romanís i albanokosovars, algunes d'aquestes últimes pertanyents a l'oposició política.

Les Sales de Justícia Especialitzades de Kosovo i la Fiscalia Especial es van crear el 2015, després d'un informe d'un grup de treball de la UE que assenyalava els indicis convincents de crims de guerra sistèmics comeses per alts comandaments de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo, inclosa una "campanya de persecució" contra persones sèrbies, romanís i albanokosovars durant el conflicte armat de 1998-2000.

L'informe de 2011 del Consell d'Europa acusava alts comandaments de l'Exèrcit d'Alliberament de Kosovo, inclòs el president Thaçi, de responsabilitat en segrestos, tortura i execucions sumària.