Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El Salvador: condemna important per l'assassinat dels sacerdots jesuïtes espanyols el1989

En resposta a la sentència condemnatòria en contra de l'excoronel i exviceministre de defensa salvadorenc Innocent Montano per l'assassinat de cinc sacerdots jesuïtes el 1989, dictada avui per l'Audiència Nacional d'Espanya, Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Aquesta sentència històrica és un pas important en la recerca de la justícia que, per dècades, ha estat negada a El Salvador a les víctimes del conflicte armat. Però també ens recorda l'enorme deute que tenen les autoritats salvadorenques per garantir veritat, justícia i reparació. És inadmissible que, a El Salvador, a gairebé 30 anys des de la signatura dels Acords de Pu, se segueixi permetent que els responsables dels crims comesos durant el conflicte armat escapin de la justícia i gaudeixin d'impunitat".

Les autoritats salvadorenques tenen sota coneixement diverses causes sobre les violacions als drets humans comeses durant el conflicte armat. L'única causa que ha avançat substancialment és la referida a la massacre del Mozote. En els propers dies, el jutge de la causa inspeccionarà instal·lacions de les Forces Armades en recerca d'informació sobre aquest operatiu militar. El govern del president Bukele té a les seves mans complir amb la justícia, lliurar els arxius o reconstruir-los. Si es rebutja, passaria a la llista de governs que intenten deixar les víctimes en l'oblit".

"Instem totes les autoritats estatals, incloent el president, a donar passes decidides i contundents encaminades a garantir, d'una vegada per sempre, els drets de les víctimes del conflicte armat".

Informació addicional

D'acord amb la Comissió de la Veritat de Nacions Unides, més de 75.000 persones van ser torturades, executades extrajudicialment o desaparegudes forçosament durant el conflicte armat intern a El Salvador entre 1980 i 1992.

L'Exèrcit d'El Salvador va ser responsable de nombrosos crims de dret internacional i de violacions greus de drets humans en el si de comunitats acusades de donar suport a grups de la guerrilla. Els grups d'oposició armada també van cometre, per la seva banda, crims de dret internacional i abusos de drets humans.

En la matinada del 16 de novembre de 1989 sis sacerdots jesuïtes, la seva cuinera i la seva filla, van ser assassinats per militars a la residència de les víctimes dins de la Universitat Centreamericana José Simeón Canyes, a San Salvador. Els soldats, membres del Batalló Atlacatl, van entrar al campus i a la residència dels sacerdots. Van ordenar sortir dels seus dormitoris als sacerdots. Després, van disparar contra ells. També van disparar contra Julia Elba Ramos i Celina, la seva filla de 15 anys.

Nou membres del batalló van ser jutjats entre el 26 i el 28 de setembre de 1991. Set van ser absolts. No obstant això, el 24 de març de 1993 els pocs condemnats van quedar en llibertat en beneficiar-se de la llei d'amnistia que s'havia aprovat dos dies abans. Tot i que havien estat identificats en l'Informe de la Comissió de la Veritat, als sospitosos d'haver planificat i ordenat els assassinats no se'ls va processar.